Dr. Alin Suciu, născut în 1978 la Oradea, este cercetător ştiinţific la Academia de Științe din Göttingen, profesor la Universitatea din Helsinki şi are doctoratul în istoria religiilor la Université Laval din Québec (2005). Este autor al cărţii „The Berlin-Strasbourg Apocryphon: A Coptic Apostolic Memoir (Tübingen: Mohr Siebeck, 2017) şi a numeroase articole despre literatura biblică, patristică şi apocrifă publicate în reviste internaţionale şi volume colective.
La final de an, Alin Suciu îşi face debutul publicistic în România la editura Spandugino cu cartea „Monahul şi scribul. Creştinismul egiptean între idealul monahal şi cultura scrisă”. Prefaţa este semnată de prof. Tito Orlando, de la Universitatea din Hamburg. Referenți științifici sunt: dr. Eugen Ciurtin de la Institutul de Istorie a Religiilor din București, drd. Alin-Bogdan Mihăilescu de la Universitatea din București şi dr. Octavian-Adrian Negoiță de la Institutul de Istorie a Religiilor din București.
Apărută în seria Studii şi documente de istorie a religiilor, cartea de 432 de pagini este semnalată de Insitutul de Istorie a Religiilor Bucureşti: „Bun venit lui Alin Suciu în seria Studii şi documente de istorie a religiilor! Suntem într-adevăr foarte încântați să anunțăm publicarea celui de-al 6-lea volum Studii și documente în istoria religiilor, seria savantă lansată de Insitutul de Istorie a Religiilor în 2016, editată de Eugen Ciurtin și Bogdan Tătaru-Cazaban, și susținută cu generozitate de Fundația Spandugino și editura din București. Această carte magnific de erudită a doctorului Alin Suciu reprezintă chiar debutul său în țara natală. Volumul va fi disponibil în librării într-un viitor nu prea îndepărtat”.
Volumul conţine zece studii care dovedesc acuitatea excepţională şi orginialitatea cercetării în domeniul literaturii creştine răsăritene, în special cea coptă, după cum scrie Anne Boud’hors de la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Paris. „Fiecare studiu se bazează pe un set de abilităţi lingvistice, paleografice, literare şi istorice, care îi permit autorului să exploreze toate aspectele unui subiect şi să-l facă să progreseze în mod remercabil, deschizând noi perspective de cercetare în domeniile respective. Citim aceste cercetări cu aceeaşi încântare cu cea pe care Alin Suciu pare s-o fi avut atunci când le-a întreprins”.
Samuel Rubenson de la Universitatea din Lund remarcă faptul că toate articolele sunt marcate de analize critice meticuloase ale tuturor mărturiilor textuale disponibile. Apreciază „simţul acut pentru detaliile cruciale şi observaţii multilingve impresionante”, subliniind că fiecare articol contribuie în mod unic la cunoaşterea asupra spiritualităţii creştine timpurii.
La rândul său, Alberto Camplani de la Universitatea La Sapienza din Roma punctează faptul că polii între care se desfăşoară cu mare originalitate cercetările lui Alin Suciu sunt: fragmentul şi istoria.
[eadvert]
„Cititorul va putea găsi în această culegere de studii apoftegme monahale captivante în greacă şi în coptă, marginalizate de tradiţia ascetică clasică, forme specifice de transmitere a textelor biblice, fragmente de texte apocrife puţin cunoscute, precum şi un rar exemplu, dacă nu unic, de traducere din siriacă în coptă”.
După cum apare şi în descrierea de pe copertă, cartea îşi propune, îmbrăţişânmd o viziune globală, să urmeze aproximativ un mileniu şi jumătate de literatură creştină egipteană, de la textele Părinţilor deşertului din secolul al IV-lea, scrise în greacă şi coptă, până la ultimele manuscrise creştine, produse în Egiptul otoman al veacului XVIII-lea, în limba arabă.
După ce cartea va fi distribuită în librării, cercetătorul Alin Suciu îşi doreşte ca volumul să poată fi găsit şi în librăriile din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!