Pentru Pilonul II, care este pensia privată obligatorie, în cazul decesului înainte de pensionare, sumele acumulate în contul individual al participantului sunt moștenite de soțul/soția supraviețuitoare sau de moștenitorii legali, cum ar fi copii, părinți, frați etc.
Moștenitorii au două opțiuni: pot solicita transferul sumelor într-un cont personal de pensie privată (dacă sunt participanți activi) sau pot solicita plata în numerar. În acest caz, documentele necesare pentru a revendica banii sunt: cererea de revendicare semnată, certificatul de moștenitor, certificatul de deces, actele de identitate și alte documente, care pot varia în funcție de situație (de exemplu, hotărârea judecătorească pentru partajul succesoral, procură pentru mandatar sau decizie judecătorească de numire a unui tutore, dacă este cazul).
În ceea ce privește Pilonul III (pensia privată facultativă), în cazul unui deces, moștenitorii pot solicita suma acumulată în contul persoanei decedate. Dacă participantul la Pilonul III a desemnat un beneficiar specific în contract, acest beneficiar poate primi direct suma acumulată, fără a mai fi necesar să treacă prin procesul de succesiune. Moștenitorii sau beneficiarii desemnați trebuie să depună o cerere la administratorul fondului, însoțită de documentele necesare, cum ar fi certificatul de deces, certificatul de moștenitor sau alte acte care dovedesc calitatea de beneficiar, precum și actele de identitate.
Indiferent de tipul de pensie privată, administratorul fondului va efectua plata sumei acumulate către moștenitori sau va transfera banii în conturile acestora. Procedura este simplă și transparentă, iar contribuabilii pot verifica în orice moment cât au acumulat în fondurile lor de pensie.
De asemenea, în cazul Pilonului II, banii pot fi solicitați și în alte situații, cum ar fi la pensionare pentru limită de vârstă sau în caz de invaliditate. În cazul decesului, moștenitorii pot revendica sumele acumulate în cont. Totodată, procesul pentru revendicarea sumelor de la Pilonul II presupune depunerea unui set similar de documente, inclusiv certificatul de deces și altele, în funcție de situație. Astfel, chiar și în caz de deces prematur, sistemul pensiilor private garantează că banii acumulați nu sunt pierduți și ajung la persoanele care au dreptul să îi primească.
Trimite articolul
XAcelași regim ar trebui să existe și la Pilonul I, pentru că este vorba de același pecanism de plăți din partea beneficiarilor. Așa este în țările occidentale. Așa că, Statul Român este cel mai mare hoț.