Potrivit unui comunicat al CE, schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, în cadrul căruia sprijinul poate fi acordat sub formă de împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi.
Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a EximBank, anunță CE, iar sistemul va fi deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane de lei în 2019, precum și întreprinderilor mari.
Conform CE, măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru companii, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.
„Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar. Mai precis, pentru ambele măsuri: (i) scadența împrumuturilor este limitată la șase ani, (ii) valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor, (iii) împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții și (iv) autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să amelioreze condițiile împrumuturilor eligibile pentru garanție”, se arată în comunicat.
Comisia a arătat că măsurile sunt necesare, adecvate și proporționale „pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru”.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XConform celor aratate,e posibil ca ptr 1% din srl-urile di Romania sa beneficieze de vreun ajutor,dar drama continua ptr ca angajatilor nu le ramane nici o perapectiva in afara de a accepta aceste “asazise ajutoare de atat”