Câștigul salarial mediu brut a ajuns la 8.612 lei în octombrie 2024, înregistrând o creștere de 59 de lei față de luna precedentă. Cele mai mari câștiguri salariale nete s-au observat în domeniul tehnologiei informației, inclusiv serviciile informatice – 11.541 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 3.078 lei.
Indicele câștigului salarial real a fost de 107,3% în octombrie 2024 față de aceeași lună din 2023, iar față de septembrie 2024, acesta a fost de 100,2%. Comparativ cu octombrie 1990, indicele a fost de 251,6%, în creștere cu 0,4 puncte procentuale față de luna septembrie 2024.
INS subliniază că fluctuațiile câștigului salarial anual sunt influențate în special de acordarea premiilor anuale și primelor de sărbători, care variază în funcție de perioada acordării lor. Acestea pot estompa fluctuațiile lunare ale câștigului salarial pe parcursul unui an, iar evoluția câștigului salarial real depinde de atât de fluctuațiile salariului mediu net, cât și de rata inflației.
În luna octombrie 2024, majoritatea activităților economice au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Creșterile s-au datorat, de asemenea, realizărilor de producție sau încasărilor mai mari în funcție de proiecte sau contracte.
Printre cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net, la nivelul secțiunilor/diviziunilor CAEN Rev.2, s-au numărat fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice și extracția minereurilor metalifere.
Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna septembrie 2024 au fost determinate de acordarea de prime ocazionale și ajutoare bănești în lunile anterioare, precum și de nerealizările de producție sau încasările mai mici. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale și în fabricarea produselor de cocserie și a celor obținute din prelucrarea țițeiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!