Un perete al cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnita, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, în jurul orei 18.15. Reprezentanții Romsilva spun că ar fi vorba de cauze naturale și că nu există vreo legătură cu păstrăvăria Valea Miniș. Cascada s-a format prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr și a format un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor, care se regenerează, o cascadă de acest tip crescând permanent în dimensiuni.
Ce spun acum turiștii
Unii se aflau în concediu în momentul prăbușirii, alții au venit din Covasna sau București s-o admire pentru prima dată, chiar și așa, până atunci admirând-o doar în poze.
„Noi venim din Covasna, am auzit că s-a prăbușit pe Facebook, dar am venit să o vedem și așa. Eu nu am apucat să o văd decât în poze, îmi pare rău că nu am avut ocazia să o văd așa cum era”, povestesc niște turiști.
[eadvert]
„Din București suntem, nu știam că a picat. Noi suntem în concediu și vizităm zona. Știam de cascadă și am venit să o vedem, e trist că nu mai este”, spun alți vizitatori ai cascadei.
„Suntem din zonă, am văzut știrile și am venit să vedem dacă chiar este adevărat”, spune un om de-al locului.
Unii au reușit s-o vadă și înainte de prăbușire, dar spun că este la fel de frumoasă și acum.
„Noi am trecut de foarte multe ori pe aici și de fiecare dată când treceam ne opream. Ne-am oprit și acum, știam că e prăbușită, dar am venit să vedem. E frumoasă și așa cum e”, spune un alt turist.
Primarul din Bozovici speră că se va regenera și va putea vedea noua formă a cascadei.
„Asta este, mergem mai departe. Eu sper că în câțiva zeci de ani să se refacă și să putem vedea o nouă față și formă a cascadei”, ne-a declarat primarul din Bozovici, Adrian Stoicu.
Cascada Bigăr e accesibilă oricui, fiind pe drumul dintre Bozovici și Anina, cam la 9 – 10 km de Bozovici. Site-ul „The World Geography” a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, pe primul loc aflându-se Cascada Bigăr din Caraș-Severin, căderea de apă fiind neobişnuită. Izvorul este limpede, dar bogat în calcar. Paralela de 45 de grade latitudine nordică trece pe lângă această cascadă, fapt marcat în teren printr-un panou geografic.
Banatul Montan, o pagină care promovează obiectivele din acea zonă, a inclus-o și într-un top cu 10 locuri din Banat, care trebuie neapărat vizitate. A adus foarte multe beneficii zonei, mulți venind de departe s-o vadă. Există un loc de fotografii, se poate face și o scurtă drumeție la Izbuc, de unde izvorăște pârâul Bigăr. În apropiere se află și lacul Miniș, unde se poate sta și servi ceva de mâncare sau doar pentru a te bucura de natură.
Legenda Cascadei Bigăr
O familie de țărani de pe Valea Almăjului nu putea avea urmași și s-a dus la o vrăjitoare pentru un leac. Aceasta i s-a arătat în vis și i-a spus să bea apă din izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă. A fost însă avertizată, dacă va avea fată, dragostea îi va aduce moartea. Femeia a dat naștere unei fete, care s-a îndrăgostit de un băiat pe nume Bigăr. Tatăl fetei a închis-o într-o grotă, pentru a o ține departe de blestem. Vrăjitoarea a apărut în grota fetei și i-a transformat părul într-o cascadă, toate lacrimile curgându-i acolo. Tânărul Bigăr s-a aruncat în apă, reîntâlnind-se pe cealaltă lume cu fata, unde și-au împlinit povestea de iubire.
Banatul montan oferă turiștilor locuri impresionante, fiind chiar printre cei șase finaliști pentru Destinația Anului 2021 în România, un proiect de promovare a turismului românesc.
Natura vă poate arăta de fiecare dată o altă latură.
Cascada Bigăr, după prăbușire. „E frumoasă și așa” și încă atrage turiști
Sursă video: Cristian Axinte
Posted by tion.ro on Friday, June 11, 2021
Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din România, s-a prăbușit
Trimite articolul
XNu au aflat ca s-a dezintegrat……