„Dau o veste bună. De ieri Azomureș a început să încarce instalația numărul 1 de amoniac, care va începe să producă îngrășăminte chimice, necesare pentru economia românească. Deci sperăm să repornească și instalația nr. 2, ceea ce înseamnă (funcționarea combinatului la – n.r.) capacitatea maximă”, a spus Ion Sterian, diectorul companiei naționale de transport al gazelor, Transgaz, într-o conferință organizată de revista Income Magazine, citat de HotNews.ro.
Azomureş, deținut de grupul Ameropa, a suspendat producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie 2023, cauzele invocate fiind inflatia, practicile anticoncurenţiale şi viitoarea taxă de 1% pe venituri.
[eadvert]
Azomureș este cel mai mare consumator de gaze din România.
Instalația numărul 1 de producţie a amoniacului consumă 1,4 milioane de metri cubi pe zi. Spre comparație, consumul total de gaze al României ajunge la aproximativ 55 de milioane de metri cubi într-o zi de iarnă.
„Încercăm să oferim un sprijin agriculturii locale și fermierilor care se pregătesc să iasă din iarnă și privesc deja către campania agricolă de primăvară și au nevoie de îngrățăminte. Chiar dacă nu s-au făcut încă pași importanți în politicile publice de a sprijini în vreun fel marea industrie în România. Există dialog, există soluții puse pe masă, să vedem cum se concretizează”, a spus compania, la solicitarea HotNews.
Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie avea ca destinație fermelor româneşti, potrivit agrobiznes.ro
Compania este parte din grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrăşăminte şi cereale la nivel global.
Trimite articolul
XEu o sa bucur cand o sa vad fumul iesind pe cosurile fabricii Nokiam