Măsura ar veni în contextul unei nevoi acute de a susține puterea de cumpărare a angajaților și de a stimula economia prin măsuri favorabile salariaților.
„Pentru protejarea puterii de cumpărare a angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie, Guvernul a modificat reglementările referitoare la aplicarea facilităţilor pentru acordarea unor beneficii salariale. În speţă, pentru acordarea facilităţii fiscale privind neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii a sumei de 300 de lei pe lună, s-a decis că vor fi excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei contravaloarea tichetelor de masă sau a indemnizaţiei de hrană acordată potrivit legii, pentru perioada iulie – decembrie 2024″, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Săptămâna trecută, patronatele au cerut majorarea pragului la care se aplică deducerea de 300 de lei până la venituri salariale de 4.400 de lei, aceasta fiind soluția propusă de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
„Tocmai aceste categorii de venituri asimilate salariilor sunt cele care fac diferența pentru retenția angajaților. Dacă luăm spre exemplu tichetele de masă, Guvernul a mărit valoarea nominală a acestora la începutul anului, la 40 de lei/zi/angajat. Dacă firmele vor decide să acorde tichete de masă în cei 300 de lei (de la 3.700 de lei la plafonul de 4.000 de lei), ar mai putea acorda doar maximum 14 lei/zi. Suma este insuficientă pentru o masă de prânz”, se precizează într-un comunicat al CNIPMMR.
Începând cu data de 1 iulie, peste 1,8 milioane de angajați vor beneficia de creșterea salariului minim, care le va aduce în buzunar un plus de 284 de lei.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!