Alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna septembrie, iar cele generale în luna decembrie, a declarat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, după întâlnirea coaliţiei de guvernare.
[eadvert]
“Am hotărât, în afară de comasare, şi o alianţă electorală între Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal pentru lista de europarlamentare, iar în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidenţiale. Primele date sunt trei variante. Nu este foarte greu: 1 – 15, 8 – 22 sau sfârşitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep şcolile şi să nu încurcăm desfăşurarea activităţii copiilor, 8, 22 ar fi cea mai potrivită şi data de 8 decembrie pentru alegerile generale”, a afirmat Ciolacu, la finalul şedinţei decisive a coaliţiei privind organizarea alegerilor, desfăşurată la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că nu vede nimic neobişnuit ca predarea-primirea între actualul şi viitorul preşedinte să se desfăşoare într-o normalitate şi într-un calendar programat.
“Şi eu, şi domnul Nicolae Ciucă am făcut acest lucru când domnia sa mi-a predat mandatul de prim-ministru. Cu două – trei luni înainte, după cum bine ştiţi, am lucrat împreună, astfel încât să ştim toate problemele. Eu nu mai vreau să trăiesc într-o ţară, cum am fost cu Sorin Grindeanu când a fost numit prim-ministru şi-am găsit – îţi aduci aminte, Sorin? – pereţii birourilor cu fire scoase şi tablouri smulse şi nicio agendă lăsată la un schimb de prim-miniştri. Cred că la peste 30 de ani de democraţie, trebuie să intrăm într-o logică de democraţie consolidată şi de respect între noi, indiferent dacă suntem adversari politici. N-am niciun regret şi consider că am făcut ce este mai bine şi pentru colegii mei, dar, în primul şi în primul rând, am luat decizia corectă în ceea ce priveşte România”, a transmis Ciolacu.
Potrivit acestuia, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu este “împotriva democraţiei”, ci “pentru a avea o reprezentare corectă pentru români”.
“Faptul că noi am decis să facem această comasare nu este ceva împotriva democraţiei, este, dimpotrivă, un vot în plus pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă pentru români. Am decis, şi le mulţumesc colegilor mei din PSD, astăzi, la fel ca şi colegilor din PNL, să avem şi o alianţă electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist. Niciuna dintre cele două forţe politice nu se pot angaja singure în această luptă”, a explicat liderul social-democraţilor.
Preşedintele PSD a susţinut că este vorba despre stabilitatea României, “coerenţă, asumare şi, nu în ultimul rând, despre drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor”.
El a aminitit că în trecut şi PSD şi PNL au mai luat astfel de decizii politice şi aşa a putut intra România în UE şi NATO.
„Acum, avem două obiective la fel de importante, acela de a intra cu drepturi depline în Spaţiul Schengen, anul acesta, şi în anul 2026 România să fie membru al OCDE”, a completat Marcel Ciolacu.
Anterior, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţase că alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc în iunie, iar PSD şi PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale. AGERPRES
Cinci împotrivă
G4Media scrie că la votul pentru comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare cu PSD, 58 de lideri PNL au votat pentru, 6 au votat împotrivă și 2 s-au abținut. Cei cinci lideri PNL care au votat împotrivă sunt Ilie Bolojan, Florin Birta, Ioan Turc, Robert Sighiartău, Florin Câțu și Cristian Buican.
Ilie Bolojan, Robert Sighiartău și Ioan Turc, primarul din Bistrița – Năsăud, au criticat listele comune la europarlamentare cu PSD, potrivit acelorași surse.
„Este o eroare politică. Ne pierdem identitatea și nu o să mai revină electoratul la viitoarele alegeri spre PNL”, a spus Bolojan, conform G4Media.
Florin Birta susține comasarea alegerilor: „Cu acești bani s-ar putea construi 40 de pasaje”
Trimite articolul
XPNL o sa ajunga un fel de carpa a PSD, si Bolojan va pierde in Oradea si Bihor, oamenii s-au saturat de PNL , asa ca scapam de nemernicii astia , de cancerul asta ce e PNL.
-
Vai de capul tau ciucle, tu ești un dezastru, PNL a făcut ceva un Oradea și Bihor, ceilalți nu au făcut nimic decât su-u angajat rudele și prietenii in instituțiile statului pe bani și oile, au sifonat banii de la buget.
-
Unii scriu uni.
Doar analfabetii il adora pe ilie stupizel.
A facut “ceva”. Pacat ca acel ceva pute si are culoarea maro.
-
-
Alexandru, am un mesaj tentru tine:eu nu sunt liberal, și nici nu voi vota nici o dată politica liberală dar în dreptul lui Bolojan vorbesc faptele de un bun gospodar. Așa că stai liniștit că în Bihor încă mult timp vor conduce liberali.
Semne de punctuație puse aiurea. Alo! Corect era “Bolojan este un dezastru “
Cand voi vedea pe bolentinul de vot,persoana,voi vota,pana atunci,ma sterg in dos cu listele voastre !
-
Ionopot Peseeedeee 🙂
-
pe liste intră tot felul, nici eu nu-s de acord!
Si la Oradea nu e tot la fel ? Fii serios. Cine pe cine inghute ?
Are dreptate. Cand votez PNL ma simt ca si cum votez PSD.
#NeverAgain
Normal !!
Va aduceti aminte de Joul napot PSD ???
Cum dracu’ sa fii fericit cand vezi ca un oltean PNL-ist si un muntean PSD -ist hotarasc ptr.toti ca asa se merge la alegeri ??
Ce să inteleagă cei din Ardeal care nu au votat niciodata ptr. PSD ???
Normal ca e un dezastru.
De aia eu zic ca ar trebui ca sustinatorii PNLsa mearga la vot si sa stampileze minim 3 – 4 nume de pe liste ca sa isi anuleze voturile ce pot fi chiar furate.
Decat sa votezi Sosoacă sau Simion ori UDMR….
Mai bine anulezi votul.
Dar cel mai important este sa fie prezenta cat mai mare la vot.
Sa fie rezultatele din Ardeal cu 80 % voturi anulate.
Atunci va fi brusc un șoc la Bucuresti.
Si sigur vor fi urmari.
Daca scriati “Bolojan este un dezastru!” in loc de “Bolojan: „este un dezastru!” era mai corect.
Bolojan, singurul cu coloana! Respect!
-
Pun pariu ca e si cu colonel, nu doar cu coloana. Spor la adulat.
Asta pare o fuziune al PNL cu “ciuma rosie”, vai de capul lor si dar si de al nostru… Vechii liberali ucisi in temnitele comuniste se rasucesc prin morminte 🙁
Se dovedeste ca Bolojan este printre putinii liderii PNL care are principii si vede cu claritate lucrurile. Fara o identitate doctrinara care sa separe partidele unul de altul si care sa ofere posibilitatea alegerii reale intre opozanti diferiti unul fata de celalalt, nu mai putem vorbi de joc democratic si de democratie. Nu e pacat de PNL, care-si merita soarta (daca a incaput pe mana unor oportunisti care nu au nicio treaba cu liberalismul si daca nu se poate scutura de ei), ci e pacat de noi toti, de viitorul copiilor nostri. Posibilii inlocuitori ai PNL nu se dovedesc a fi la inaltimea asteptarilor, neoferind o alternativa viabila si de incredere. In prag de alegeri, suntem o natie de cetateni turmentati, intrebandu-ne nedumeriti unii pe altii: “si eu ci cine votez”?
-
Tot 25 de bani postarea? Mai au aia de la aptor fonduri?
Aceasta mizerie oferita de onor presedintele m-a convins sa le dau o lectie si cu mare scarba sa votez cu cine nici nu-si imaginau ei ca voi vota eu si altii. Sa ne batem si noi joc de ei. Ca tara tot in haos va fi cu oricare dintre ei. Dar de astia m-am saturat pana peste cap, niste ……. Sa mai fie si cine n-a mai fost, sa vedem cine minte. Sa va fie rusine!
La locale voi vota liberalii dar la europarlamentare voi vota conservatori. Sunt satul de politica de la Bruxell. Sper ca, anul acesta sa se schinbe multe în Europa.
-
Nu exista localitatea Bruxell.
In calitate de “greu” al PNL dl. Bolojan s-a exprimat liber si a avut mare dreptate. Toata aceasta “fratie” intre PSD si PNL este o mare minciuna.
-
Greu pe naiba. Nimeni nu il baga in seama
-
Si cel mai greu dintre liberali marele Rares Bogdan ce se mai batea in piept cand a candidat data trecuta ,ca va elimina el pensiile speciale si va termina odata si pentru todeauna cu PSD ciuma rosie…Realizari zero dar acum tot pe primul loc pe lista pt europarlamentare din partea PNL ! Sa tineti cont de asta cand votati 🙁
-
Motto:
„Nu v-ajute Dumnezeu sfântul !”
(Liviu Rebreanu- Proștii)
PNL și PSD, aceeași mizerie. Codul Electoral prevede că alegerile în România se desfăşoară cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al votului. De asemenea, etăţenii români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi, indiferent de rasă, sex, naţionalitate, origine etnică, limbă vorbită, religie, afiliere politică, origine socială, în condiţiile legii.
Numai că PNL si PSD au decis să meargă pe comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale si mai ales cu liste comune la europarlamentare ceea ce contravine prevederilor Codului Electoral cu privire la votul liber exprimat. Cum poate un alegător simpatizant al PNL să-şi exprime liber votul pe o listă comună cu PSD şi invers ? Este vorba de un aranjament politic meschin si nedemocratic.
De fapt, PNL nu mai există . Decaderea liberalilor a început încă de la acel congres de pomină din 25 septembrie , 2021 când, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, s-au adunat la Romexpo, claie peste grămadă, în ceea ce ar putea fi numită mai degrabă o menajerie politică isterică și incontrolabilă, in care cel mai înverșunat dintre ei a fost Rareș Bogdan, care aproape și-a pierdut complet cumpătul într-un discurs mai mult urlat, decât vorbit, a răgnit până a răgusit „Florin Cîțu- presedinte”!
(Vezi: https://m.facebook.com/4media.INFO/videos/tr%C4%83d%C4%83torul-rare%C8%99-bogdan-florin-c%C3%AE%C8%9Bu-pre%C8%99edinte/328652985724586/
Ulterior s-a produs apropierea de PSD, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD.
Asadar, groparul PNL este Klaus Iohannis, cel care, pentru linistea lui, a adus PSD la Guvernare ceea ce a dus la ruperea partidului, prin care adevăratii liberali au părăsit partidul si au infiintat o noua formatiune „FortaDreptei” care militeaza pentru o guvernare liberală de dreapta.
De altfel Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
– Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
– Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
– A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.
Referitor la devansarea alegerilor locale si cuplarea lor cu cele europarlamentare este vorba tot de o manevră ploitică ieftină care nu aduce nimic bun atâta timp cât nu s-a făcut nimic pentru o reorganizare administrativă, desi cele două partide se află de mai bine de 2 ani intr-o coalitie de guvernare.
Reforma administrativ-teritorială se poate face acum printr-o procedură mai simplă fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta se poate face mai simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
De asemenea, in România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
In acest caz, Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor vine cu urmatoarea solutie: „Primăriile care sunt gestionate prost ar trebui să fie lăsate să intre insolvență. Ori am avut de fiecare dată în acești ani ai guvernului în care primăriile care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea au primit bani direct prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului de Finanțe pentru a li se șterge aceste datorii. Ori practic mesajul care este? Orice faceți cineva vă salvează”.
(Vezi si: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
-
Perfect de acord cu cele scrise de tine, cu o exceptie: de ce comasarea alegerilor este o “manevra politica ieftina”? Cu ce afecteaza democratia aceasta comasare? Problema cea mare este lista de candidati unici a doua partide care ar trebui sa fie in concurenta unul cu celalalt, astfel incat sa ai cel putin doua alternative viabile de vot. Problema este pierderea identitatii si specificitatii actorilor mari de pe scena politica. Daca toti sunt o apa si-un pamant, nu mai bine refacem partidul unic, ca oricum nici unii nu-ti ofera nimic altceva decat ceilalti?! Sasul si cu ciucii din jurul lui au reusit cu brio sa adevereasca lozinca auristilor si useristilor: “PNL si PSD: aceeasi mizerie”.
Pentru ciolan s-au unit hoți ,respect Bolojan.
Lume! Lume! Baibaiatule Bolojan, am veste nu va mai voteaza nici dracu’ ni la judet si nici la primarie. Puteti sa nivi nu participati. Veti fi pe liste, degeaba