Potrivit sondajului, 83% dintre angajații participanți au declarat că beneficiază de beneficii extrasalariale. Cel mai popular beneficiu rămâne tichetele de masă, care sunt oferite de 81,6% dintre angajatori. Alte beneficii importante incluse în pachetele angajatorilor sunt primele de sărbători (71,4%), abonamentele medicale (63,3%) și zilele libere suplimentare, împreună cu posibilitatea de a lucra de acasă (51%).
Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs, subliniază faptul că, de-a lungul anilor, anumite beneficii, precum tichetele de masă și abonamentele medicale, au rămas constante, în timp ce opțiunea de a lucra de acasă, devenită mai frecventă în ultimii cinci ani, continuă să fie apreciată, chiar dacă nu toți angajatorii o oferă în prezent.
Ce beneficii apreciază angajații cel mai mult?
Tichetele de masă, abonamentele medicale, zilele libere suplimentare și opțiunea de remote work sunt cele mai apreciate de către angajați. În ceea ce privește beneficiile financiare, cum ar fi bonusurile și primele, acestea rămân extrem de valoroase pentru angajați, fiind considerate de multe ori ca o extensie a salariului.
Raluca Dumitra mai adaugă că, deși alte beneficii, cum ar fi tichetele cadou sau abonamentele la sală, sunt apreciate, nu toate sunt utilizate de toți angajații la fel de frecvent. În schimb, beneficiile financiare, cum sunt primele, sunt complet utilizate și sunt, în multe cazuri, percepute ca o componentă importantă a veniturilor angajatului.
Angajatorii nu rămân indiferenți față de nevoile angajaților și, potrivit sondajului, majoritatea (69,4%) au declarat că, în 2025, vor oferi aceleași beneficii ca și anul trecut. Totuși, există și angajatori care vor să adauge mai multe beneficii (22,4%) sau să reducă din pachetul de beneficii (8,2%).
Dintre cei care vor crește pachetul de beneficii, majoritatea vor adăuga între 5% și 10% la valoarea acestora, ceea ce sugerează o tendință de creștere moderată, dar constantă, a acestora.
Care este valoarea medie a beneficiilor oferite?
În ceea ce privește valoarea pachetului de beneficii, 36% dintre angajatori oferă un pachet cuprins între 601 și 1.000 de lei pe lună. Alți 32% oferă beneficii în valoare de până la 600 de lei pe lună. Cu toate acestea, angajații consideră că valoarea medie acceptabilă pentru beneficiile extrasalariale ar trebui să depășească 1.000 de lei, potrivit a 50% dintre respondenți. De asemenea, 40% dintre angajați estimează că o valoare între 500 și 1.000 de lei ar fi suficientă pentru a acoperi așteptările lor.
Angajatorii sunt conștienți de importanța unui pachet atractiv de beneficii, iar unele dintre beneficiile care ar ajuta companiile să se diferențieze pe piață includ 13-lea salariu pentru toți angajații, extinderea pachetului de beneficii către membrii familiei și implementarea săptămânii de lucru de 4 zile.
De asemenea, 65% dintre angajați consideră că pachetul de beneficii extrasalariale este un factor esențial atunci când evaluează o ofertă de muncă. Aproape 41% dintre angajați afirmă că un pachet de beneficii generos ar putea fi motivul principal pentru a accepta o nouă ofertă de job, ceea ce subliniază importanța acestora în procesul de recrutare.
Deși angajații sunt în general mulțumiți de beneficiile oferite, sondajul a relevat și o discrepanță între nevoile angajaților și pachetele de beneficii oferite de angajatori. 46% dintre angajați afirmă că nu cer modificarea beneficiilor, din cauza lipsei de încredere că dorințele lor vor fi ascultate, iar 37% nu sunt conștienți că ar putea solicita ajustarea pachetului de beneficii. În ciuda acestui fapt, doar 28% dintre angajați au reușit să obțină beneficii suplimentare după ce au făcut o cerere către managerii lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!