Încă în 2019, fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici a inițiat un proiect de lege care prevede impozitarea bacșișului cu 10%. În noiembrie 2022, Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților a adoptat acest proiect de lege, care ulterior a trecut de Parlament. În decembrie, legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, intrând în vigoare din 1 ianuarie 2023. Conform legii, clientul are dreptul să aleagă valoarea bacșișului pe care vrea să îl ofere, cuprinsă între 0% și 15% din consumație, și indică pe nota de plată suma procentuală sau suma absolută.
Impozit de 10%
Această sumă urmează să fie trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic – în a cărui sarcină va cădea distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați. Bacșișul va fi impozitat cu 10%, astfel că în momentul plății, operatorul economic va reține această sumă și o va vira la bugetul de stat. Legea mai stabilește că bacșișul astfel reglementat nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor. De asemenea, nici operatotrul economic nu poate înregistra ca și cheltuială aceste distribuiri. Există și o excepție, pentru livrarea produselor la domiciliul clienților. În acest caz, restaurantele nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal, decât în cazul în care clienții solicită acest lucru.
[eadvert]
Nerespectarea dispozițiilor poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei.
Trimite articolul
XEu nu las bacsis nicaieri. De aceea au salar, Sa mearga sa munceasca nu sa stea cu mana intinsa
Bacsis, bacsis dar mie cine imi da bacsis la locul de munca ? Nimeni ! Adevarul e ca s-au invatat ospatarii sa stea tot cu ochii dupa ciubuc. Nu castiga clientul obisnuit intr-o zi locul de munca, cat bacsis face ospatarul pe ziua respectiva. E la fel in toata Europa, iar cei care au calatorit si mai departe, pe alte continente, va vor confirma acelasi lucru. Aproape ca te obliga sa-i lasi bacsis. Daca nu-i lasi bacsis se uita urat. Asta obraznicie. E valabil si la multi taximetriesti , pe toate meridianele. E mare lacomia la foarte multi patron si la f. multi ospatari. Idem la f multi taximetristi. In general la toti prestatorii de servicii. Sa nu-i uitam nici pe “bietii” frizeri. Si unii si altii cu ochii dupa cat mai multi bani (BACSIS), desi serviciile pe care le presteaza ei au un pret stabilit foarte clar. Ei vor ins si mai mult.