Junior Achievement (JA), cea mai mare organizație internațională de educație, inspiră și pregătește tânăra generație pentru a reuși în viitor, în viață și carieră, prin încurajarea inițiativei și dezvoltării unor competențe esențiale pentru viața personală și profesională. De peste 30 de ani, oferă tinerilor din România oportunități de învățare aplicată, prin care aceștia își pot dezvolta abilitățile, mentalitatea și încrederea necesare pentru a aduce inovație și competitivitate în mediul antreprenorial, pentru a se adapta mai ușor la joburile viitorului și a atinge independența financiară.
În cadrul activităților educaționale JA se utilizează o metodologie specifică denumită Inspire – Prepare – Succeed (IPS). Aceasta implică trei etape: „Inspire”, care oferă o experiență de învățare ce contribuie la dezvoltarea cunoștințelor și abilităților de bază prin acces la materiale educaționale; „Prepare”, unde participanții își dezvoltă abilități, atitudini și competențe prin intermediul unor webinare, trainingurilor, cursurilor și workshop-urilor; „Succeed”, care oferă o experiență de învățare aplicată prin oportunități în lumea reală, cum ar fi accesul la incubatoare de joburi și antreprenoriat, job shadowing sau stagii de practică. În anul școlar 2023-2024, la programele, proiectele și competițiile JA România, au participat peste 292.000 de tineri și 5.306 profesori, din 1.834 de instituții de învățământ, din 681 de localități.
Platformă educațională
Prin parteneriatul cu Ministerul Educației și cu sprijinul financiar al comunității de afaceri, JA România pune gratuit la dispoziția instituțiilor de învățământ programe, proiecte și competiții de tip învățare aplicată, bazată pe proiecte pentru învățământul primar, gimnazial, liceal și universitar. Suplimentar, sunt oferite o serie de module practice, cu activități similare celor din economia reală, menite să dezvolte competențele necesare tinerilor în viață și în profesie. Instituțiile de învățământ înscrise, profesorii, elevii și studenții au acces la platforma educațională JA Learn și la pachetele educaționale JA, de la materiale pentru derularea activităților la clasă, training, consultanță și evaluări, până la participarea la proiecte și competiții naționale și internaționale.
Conținuturile JA naționale și internaționale pot fi derulate la clasă ca disciplină opțională (CDȘ/CDL) sau în altă formă de implementare (extracurricular, auxiliar/complementar la o altă disciplină, în cadrul orei de dirigenție sau în programele Școală după Școală, Școala altfel, Săptămâna verde). Prin activități de tip învățare aplicată și bazată pe proiecte, precum și prin implicarea directă a consultanților voluntari din mediul de afaceri în procesul educațional, JA aduce școala mai aproape de viață și de realitatea economică. Acest demers îi ajută pe tineri să dobândească abilități și cunoștințe esențiale pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Indiferent de materia predată, cadrele didactice au posibilitatea în acest an școlar de a opta pentru înscrierea la programele și proiectele JA asociate următoarelor discipline: Educație antreprenorială; Educație economică și financiară; Dezvoltare personală; Orientare profesională; Responsabilitate și mediu; Abilități digitale & STEM.
Cum se pot înscrie profesorii?
Începând din luna septembrie, după consultarea broșurii educaționale și în funcție de disciplinele dorite, profesorii interesați vor urma pașii de înscriere și vor încheia un acord pentru implementarea programelor și proiectelor Junior Achievement. Un cadru didactic se poate înscrie la disciplinele JA (maximum două la învățământul primar și trei la gimnaziu și liceu), având posibilitatea de a accesa toate resursele aferente programelor și proiectelor specifice disciplinelor alese. Resursele educaționale sunt gratuite, adaptate pentru învățământul hibrid (în clasă și în mediul online) și accesibile de pe calculator/tabletă/telefon. Profesorii care aleg aceste programe la Curriculum la Decizia Școlii (CDS) sau Curriculum în Dezvoltare Locală (CDL) primesc materiale tipărite, în limita locurilor disponibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!