Reprezentanții Pro Infrastructură spun că la aproape 10 ani de la lansarea proiectului suntem departe de finalizarea sa. Autostrada Lugoj-Deva are o „bucată” lipsă, de la Margina la Holdea – 13 kilometri, pe care se află tunelurile pentru urși.
Bucata de 13 kilometri este „cuiul lui Pepelea”, cel care stă în calea realizării complete a șoselei de mare viteză. Este bucata de drum pentru care trebuie „să te dai jos” de pe autostradă la Margina, pe sensul de mers dinspre Timișoara, și să mergi pe drumul național până la Holdea, unde intri pe o autostradă cu limită de viteză la nivel de drum județean.
„CNAIR se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva, după ce a lansat respectiva licitație în iulie 2019 și a ținut-o suspendată mai bine de un an din cauza lipsurilor majore din documentația tehnică. Am tras nenumărate semnale de alarmă de-a lungul ultimilor ani privind modul dezastruos prin care această autostradă a fost manageriată de Compania de Drumuri. Totul a plecat de la semnarea în 2013 a unui contract ce prevedea o săpătură imensă în dealurile de la Holdea, deși acordul de mediu solicita construirea unor tuneluri pentru mașini care să lase mediul natural intact”, transmit cei de la Asociația Pro Infrastructură.
Între Holdea și Margina, pe autostrada A1, trebuie amenajate tunelurile pentru urși. Lucrările pe acest tronson de autostradă au fost scoase la licitație abia vara trecută. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat în vara lui 2019 licitația pentru realizarea cunoscutelor tuneluri pentru urși, de pe autostrada Lugoj-Deva, iar valoarea estimată a procedurii de atribuire era de 296.000.000 euro fără TVA.
Contractul cuprinde proiectarea, execuția și finalizarea lucrărilor pentru obiectivul major de investiții Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Secțiunea E și finalizare Secțiunea D în lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat, fiind prevăzute două tuneluri în cadrul Secțiunii E2, în contextul evitării problemelor de stabilitate și a impactului negativ cu implicații majore asupra mediului. Tunelurile, conform proiectului, trebuie să aibă o lungime de aproximativ 2,13 km, vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platforma de 11,25 m din care parte carosabilă 2×3,75 m, banda de încadrare de 0,25 m, banda de urgență de 2,50 m și acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m.
„Cu alte cuvinte, la aproape 10 ani de la lansarea proiectului, suntem departe de finalizarea sa și în același timp buni de plată. O altă veste proastă este că este tehnic imposibilă finalizarea autostrăzii până în 2023, astfel încât Comisia Europeană să considere acest coridor european de transport funcțional. Drept urmare, cel mai probabil vom ajunge să dăm înapoi toți banii europeni atrași până în prezent pentru întreg proiectul Lugoj-Deva. Incompetența, aroganța sau lipsa de viziune au blocat și vor bloca mulți ani în continuare dorința șoferilor de a circula doar pe autostradă între Sibiu și granița vestică de la Nădlac. Fără studii de teren profesioniste, un proiect tehnic complet și un management de contract competent nu se va atinge acest deziderat”, transmit cei de la Asociația Pro Infrastructură.
Trimite articolul
Xtot vorbim despre ani de zile dezastrul de la CNAIR dar nu am citit nimic despre vinovati. Vinovati suntem noi care platim toate furaciunile din buget! Nu?