Alături de directorul general al AFB, Radu Silaghi, preşedintele Dan Octavian a prezentat, în conferinţă de presă, o analiză efectuată de Asociaţie pentru perioada 2008 – 2023 şi măsurile economice pe care le vor propune administraţiei locale şi mediului economic, într-o nouă strategie de dezvoltare locală.
[eadvert]
Preşedintele AFB, Dan Octavian, a afirmat că microîntreprinderile (societăţi comerciale cu până la nouă angajaţi şi cifra de afaceri până la 2 milioane de euro) sunt “pepiniera” societăţii din domeniul economic şi au nevoie de o strategie de stimulare, pe care AFB o va lansa, cât de curând, în spaţiul public, în noul consiliu local (alcătuit aproape din aceiaşi consilieri ca în mandatul trecut).
“În mod cert, microîntreprinderile reprezintă cea mai mare pondere din economie, ca număr, dar surpriza în judeţul Bihor este că reprezintă categoria care asigură cele mai multe locuri de muncă. Cu 10.000 de locuri de muncă mai multe decât companiile mari. Sunt principalii plătitori de taxe şi impozite, principalii contributori la bugetele locale. Ele au tendinţa să crească, dar din cauza faptului că sunt la începutul activităţii antreprenoriale şi la începutul procesului de educare în acest domeniu, ele sunt şi foarte vulnerabile. Predispuse la greşeli. De aceea trebuie să fie în centrul atenţiei unei strategii de stimulare şi să treacă la nivelul următor în timpul cel mai bun posibil. Deşi există o evoluţie pozitivă în aceşti ani, dacă analizăm fiecare an în parte vedem că multiplele crize – pandemia, războiul, măsurile fiscale – au determinat reacţii în special la nivelul microîntreprinderilor, reacţii care se văd în cifra de afaceri. Noi concluzionăm că ele sunt şi cele mai vulnerabile sau cele mai sensibile. Or, a creşte această pepinieră presupune mult mai multă atenţie decât a avea grijă, de exemplu, de o pădure ajunsă la maturitate,” a declarat, pentru AGERPRES, Dan Octavian.
Aceste măsuri se referă la stimularea creşterii productivităţii firmelor, a creşterii cifrei de afaceri a acestora, a implementării de soluţii inovative şi, nu în ultimul rând, creşterea bugetului de salarii.
AFB propune adaptarea regulamentului de facilităţi locale, introducându-se ca indicator creşterea productivităţii muncii, a profitabilităţii şi a bugetului de salarii, adoptarea unui program de microgranturi (5.000 de euro), crearea unui fond de garantare, care să permită eliberarea de scrisori de garanţie pentru sume mici, pentru acces la finanţări.
Un aspect subliniat a fost crearea cadrului legal pentru ca în magazinele de proximitate să se regăsească cel puţin 50% produse alimentare şi nealimentare care respectă principiul lanţului scurt.
Nu în cele din urmă, AFB propune înfiinţarea unor birouri de afaceri în zone în care companiile din Oradea doresc să vândă, în Ungaria, pe Europa Centrală, în mod special.
Măsurile preconizate de AFB se referă la întreaga economie a judeţului Bihor, care înseamnă circa 20.000 de companii, în Oradea fiind aproximativ 11.000, din care în jur de 100 în parcurile industriale. Facilităţile acordate companiilor din parcuri ar trebui extinse la toţi ceilalţi agenţi economici, consideră Dan Octavian.
Cei doi reprezentanţi ai AFB au evidenţiat şi alte măsuri, pentru creşterea populaţiei, deoarece, în viziunea lor, Oradea poate deveni renumită nu numai ca un oraş turistic, balnear sau oraş Art Nouveau, ci şi ca oraş al familiilor tinere.
“Cel mai îndrăzneţ obiectiv pe care îl propunem este ca Oradea să redevină ceea ce a fost odată. Adică unul din cele mai importante zece oraşe ale Europei Centrale, în 2050. Dacă vom sta cu spatele la Europa şi vom privi doar spre România, vom trăi cu sentimentul că suntem cei mai buni, frumoşi şi performanţi, adică vom fi autosuficienţi. Ţelul pe care trebuie să ni-l propunem este cel de a intra în topul Europei Centrale atât economic, cât şi social. Avem nevoie de strategie, timp şi sinergie”, a subliniat Dan Octavian.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCea mai bună soluție ar fi scutiri de taxe și impozite pentru filmele mici de la guvern. Pentru asta ar trebui pus presiune pentru guvern. Ar fi greu așa ceva, dar nu imposibil.