Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), federația care reprezintă drepturile și interesele studenților, a lansat ieri, în contextul apropierii Zilei internaționale a elevului și a studentului, Raportul național privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului din România în instituțiile de învățământ superior de stat din țară, aferent anului universitar 2023-2024.
Această analiză este realizată anual, din 2012 până în prezent, pentru a evalua modul în care universitățile din România aplică și respectă Codul drepturilor și obligațiilor studentului.
„Pentru a consemna importanța acestei zile și pentru a crea un context de dialog cu factorii de decizie de la nivel național, astfel încât concluziile, recomandările și soluțiile identificate de reprezentanții atât ai studenților, cât și ai elevilor, să poată fi discutate și agreate direct cu decidenții responsabili pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ, ANOSR și Consiliul Național al Elevilor (CNE) au desfășurat astăzi, 11 noiembrie, evenimentul de lansare atât a raportului ce prevede respectarea prevederilor O.M.E.C.T.S. nr. 3666/2012, dar și a Raportului privind implementarea Statutului elevului la nivel național în anul școlar 2023-2024”, se arată în comunicatul transmis de ANOSR.
Anul 2024 marchează publicarea ultimelor rapoarte ANOSR și CNE conform legislației anterioare adoptării noului Cod al drepturilor și obligațiilor studentului (O.M.E. nr. 4394/2024) și a noului Statut al elevului (Ordinul nr. 5707/2024). Acest moment reprezintă sfârșitul unei etape importante în sistemul de învățământ și începutul unei noi perioade, cu drepturi și obligații actualizate.
Evenimentul, desfășurat la Palatul Parlamentului în format hibrid, a adunat peste 100 de invitați, inclusiv lideri ai elevilor, reprezentanți ai organizațiilor studențești și diverse personalități din domeniul educațional, printre care:
- Dumitrița Gliga, Președinte al Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților;
- Sorin Ion, Secretar de stat al Ministerului Educației;
- Ion Ciucă, reprezentant al Direcției Generale de Învățământ Universitar, Ministerul Educației;
- Anna Riatti, reprezentantul UNICEF în România;
- Tiberiu Dobrescu, Președinte al Agenției Naționale pentru Calificări;
- Vasile Vîntu, Vicepreședinte al Comisiei Naționale pentru Finanțarea Învățământului Superior;
- Rareș Petru Achiriloaie, Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție;
- Alexandru-Ionuț Leuțu-Cotroceanu, comisar-șef de poliție Direcția Siguranța Școlară a Inspectoratului General al Poliției Române;
- Anton Hadăr, Lider al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”;
- Mirela Ștețco, reprezentant al organizaţiei non-guvernamentale Teach for Romania.
În privința respectării drepturilor și obligațiilor studenților, s-a remarcat că, deși Codul este în vigoare de 12 ani, doar un singur drept, reprezentând 1,41% din totalul drepturilor prevăzute, a fost inclus în toate codurile universitare. Este, de asemenea, îngrijorător că 19,2% dintre universități încă nu au publicat sau adoptat un Cod universitar al drepturilor și obligațiilor studenților distinct față de celelalte regulamente interne ce conțin anumite drepturi ale studenților.
„Raportat la instituțiile de învățământ superior care au publicat Statutul Studentului, la fel ca anul trecut, doar 23 de universități au preluat drepturile într-o proporție de peste 90%, în timp ce numărul de universități care au toate obligațiile studenților preluate a crescut la 32, precum și numărul de universități care au mai puțin de 50% dintre drepturi preluate, fiind 9 instituții care se încadrau în această categorie.
Deși raportul este întocmit în baza prevederilor O.M.E.C.T.S. nr. 3666/2012, Ordin care a fost înlocuit de un alt act normativ ce reglementează drepturile și obligațiile studenților în mediul universitar, analiza servește drept punct de pornire relevant în implementarea noilor facilități și mecanisme de sprijin oferite prin O.M.E. nr. 4394/2024. Accentuăm necesitatea ca instituțiile de învățământ superior din țară să acorde maximă seriozitate în ceea ce privește elaborarea și adoptarea Codurilor universitare ale drepturilor și obligațiilor studentului, astfel încât toate carențele și deficiențele identificate și semnalate de ANOSR pe parcursul anilor să fie, într-un final, soluționate”, a transmis ANOSR.
Pentru a consulta în întregime Raportul național privind respectarea Codului drepturilor și obligațiilor studentului în anul universitar 2023-2024, accesați următorul link.
Citiți principiile noastre de moderare aici!