Aproximativ 2.500 de aplicanţi, care s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice, au reuşit să depună actele în mai puţin de 30 de secunde. Ei vor fi primii verificaţi dacă au fraudat sistemul.
Potrivit sursei citate, există un soft care se vinde pe internet și care poate înscrie un dosar în doar 9 secunde completând automat codurile captcha, lucru interzis în ghidul de finanțare. Anul acesta, interesul oamenilor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice a fost atât de mare, încât bugetele s-au epuizat în mai puțin de 2 minute la fiecare din sesiuni. Recordul a fost înregistrat în regiunea București-Ilfov, unde înscrierea s-a terminat în circa un minut și cinci secunde. În perioada 27 septembrie – 8 octombrie au fost depuse peste 65.000 de dosare.
Prioritate pentru zonele cu mai puțini prosumatori
De asemenea, Fechet a declarat că este necesară o revizuire a criteriilor de alocare a fondurilor pentru Casa Verde Fotovoltaice, menționând că prioritatea ar putea fi acordată regiunilor cu mai puțini prosumatori și a anunțat că va iniția un grup de lucru pentru a colabora cu Asociațiile de Prosumatori și experți din domeniu pentru a stabili criterii corecte de alocare a fondurilor.
Cu toate acestea, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) a criticat această propunere, considerând că departajarea pe baza gradului de încărcare a rețelei este discriminatorie.
„Nu înțelegem cum anumite persoane pot fi excluse doar pentru că locuiesc pe o stradă sau într-un cartier în care există deja mai mulți prosumatori,” a declarat APCE într-un comunicat oficial, susținând că soluțiile de stocare a energiei pot preveni dezechilibrele în rețea.
În acest an, fiecare beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice va primi 30.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare, iar bugetul total alocat este de 2 miliarde de lei.
Trimite articolul
XHahaha. Dar nu prea cred ca scrie in ghidul de finanțare așa ceva.
Ghidul de finanțare precizează doar ca
“(2) Înscrierea solicitantului se face prin completarea unor câmpuri predefinite şi încărcarea documentelor
prevăzute la art. 19 .
(3) Înscrierea solicitantului în program se consideră finalizată în momentul în care a fost îndeplinită cerinţa
prevăzută la alin. (2) şi aplicaţia a generat un număr de înregistrare.”
Nimic despre felul in care se completează aceste câmpuri/se încarcă aceste documente, sau despre timpul necesar derulării acestor operațiuni.
Poate ca programul era mai bun daca finanțarea acoperea cel mult 50% din investiția in fotovoltaice.
In acest moment, ca in mult alte inițiative ale statului, este doar un cadou acordat pe niște criterii aleatorii unora dintre cetățeni. Evident, cadouri suportate de către toți ceilalți, din moment ce finanțarea este de la buget.
(cu aceeași bani se puteau finaliza unele dintre hidrocentralele începute taman acum peste 35 de ani…)
Am încercat dar nefiind expert în Iti nu am putut ține ritmul ceilalți experți!!!!