Au fost 12 ore de ascensiune și un vârf greu de urcat și din cauza vântului foarte puternic.
„A fost o ascensiune epuizantă de douăsprezece ore. O creastă foarte lungă. Foarte greu vârful, pentru că nu știam care din vârfurile de creastă era, de fapt, vârful propriu-zis. Am urcat, sunt obosit, vreau să încep coborârea cât mai repede și sper să ajung cât mai repede în tabăra de bază. Toate cele bune, de aici de la 8051 de metri.”, a transmis alpinistul român după atingerea vârfului.
Reușita a fost consemnată duminică, 16 iulie, la ora 11:17 minute (ora României).
[eadvert]
„Expediţia Broad Peak” a făcut parte din proiectul lui Horia Colibăşanu de a atinge cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri ale planetei El a urcat deja toţi cei opt „optmiari” din Nepal. Cel mai recent, Kangchenjunga, chiar anul trecut, fiind o premieră pentru alpinismul românesc. De această dată s-a întors în Pakistan, acolo, unde în 2004, a început ascensiunile sale la mare altitudine, cu reuşita pe K2 (8.611 m), al doilea vârf ca înălţime de pe Terra.
Alpinistul a pornit expediţia din Bucureşti duminică, 26 iunie. Broad Peak, numit K3 în trecut, se află în Masivul Karakorum, munţii Gasherbrum, la graniţa dintre Pakistan şi China. La nord, este despărţit de K2 prin gheţarul Godwin-Austen. Denumirea lui vine de la creasta lungă şi uniformă şi a fost escaladat prima oară într-o expediţie austriacă din 1957 de Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger şi Hermann Buhl.
Expediţia „Broad Peak 2023” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internaţional.
De-a lungul carierei, Horia Colibăşanu a participat la 24 de expediţii internaţionale, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu zece „optmiari” urcaţi. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2 şi Dhaulagiri, doi dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei şi cu „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume.
În 2017 a primit cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. De asemenea, este cetăţean de onoare al oraşelor Timişoara şi Slatina.
Sursa: Facebook/Agerpres
Citiți principiile noastre de moderare aici!