În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale. De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit, necorespunzător din punct de vedere ecologic şi neprofesionist. Acest incident demonstrează lipsă de competenţă pe lângă lipsa de siguranţă şi de profesionalism, se menţionează în comunicatul citat.
„Drona noastră MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rusesc, ceea ce a dus la prăbuşirea şi pierderea completă a MQ-9″, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi din Africa. „De fapt, această acţiune nesigură şi neprofesionistă a ruşilor aproape că a provocat prăbuşirea ambelor aeronave”, a afirmat el.
Avioanele SUA şi aliate vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional şi le cerem ruşilor să se comporte cu profesionalism şi în siguranţă”, a adăugat Hecker.
Acest incident urmează un tipar de acţiuni periculoase al piloţilor ruşi în timp ce interacţionează cu aeronave americane sau aliate deasupra spaţiului aerian internaţional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acţiuni agresive ale echipajelor aeriene ruse sunt periculoase şi ar putea duce la erori de calcul şi la o escaladare neintenţionată, se menţionează în text.
[eadvert]
Forţele aeriene ale SUA în Europa şi în Africa survolează teritoriului suveran şi spaţiul aerian internaţional, în coordonare cu legile naţionale şi legislaţia internaţională în vigoare. Pentru a consolida apărarea şi securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele naţionale ale aliaţilor, partenerilor şi ale SUA.
Anterior, agenţia de presă France Presse transmisese, citând două surse militare occidentale, că incidentul a avut loc deasupra Mării Negre, o zonă supravegheată puternic de NATO de la începutul războiului în Ucraina.
„Un incident s-a produs, dar nu avem nicio confirmare că drona ar fi fost doborâtă, o anchetă este în curs de desfăşurare”, a subliniat una din aceste surse.
„Ceva s-a întâmplat”, a confirmat cea de-a doua sursă, fără să poată oferi mai multe precizări despre natura acestui eveniment.
„Este posibil că, prin canale diplomatice, se va atenua acest eveniment” având în vedere situaţia extrem de inflamată cu Rusia, a comentat această sursă militară.
Drona Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată la distanţă de tip MALE (medium altitude long endurance/altitudine medie anduranţă lungă), echipată cu senzori de bord de ultimă generaţie (sferă optoelectronică şi radar) pentru a efectua operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 km/h.
Cu o anvergură a aripilor de 20 de metri, drona Reaper are o autonomie de zbor de peste 24 de ore. Poate transporta mai multe tipuri de armament: bombe ghidate prin laser şi/sau GPS (GBU) sau rachete Hellfire. Echipajul său la sol este format din patru persoane.
În afară de SUA, mai multe armate europene au drone Reaper în flotele lor, printre care cele britanice, italiene, franceze şi spaniole.
Spaţiul de deasupra Mării Negre este scena unor interacţiuni extrem de frecvente între dronele şi avioanele din ţările NATO şi forţele armate ruse, notează AFP.
Răspunsul președintelui SUA
Deşi astfel de interceptări au mai avut loc, aceasta este notabilă pentru că a fost ‘nesigură şi neprofesionistă’ şi a cauzat doborârea aparatului american, a afirmat Kirby. ‘Aşadar, a fost unică din acest punct de vedere’, a adăugat el.
„Dacă mesajul pe care (ruşii) vor să îl transmită este să ne descurajeze să zburăm şi să operăm în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va fi un eşec, pentru că nu se va întâmpla asta’, a afirmat el.
Marea Neagră nu aparţine vreunei ţări, iar noi vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura securitatea naţională în această parte de lume”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.
Poziția Rusiei
Agenția rusă de presă TASS a transmis că piloții ruși nu au folosit armele avioanelor și nu au intrat în contact direct cu drona, conform Ministerului Apărării din Rusia.
„Mijloacele de supraveghere ale Forțelor Aerospațiale Ruse au înregistrat de dimineață zborul unei drone americane MQ-9 în direcția graniței de stat a Federației Ruse. Piloții din forțele de apărare aeriană aflați la datorie au fost ridicați în aer pentru a identifica intrusul care a ajuns peste Marea Neagră.
Luptătorii ruși nu au folosit armele avioanelor și nu au intrat în contact cu drona americană, relatează G4media.
sursa: Agerpres
Trimite articolul
XVreți să se termine războiul în 24 de ore?
Luați la război în prima linie pe copii elitei.
-
Vezi-ti tu de biserica ta, ca treba preotilor e alta. Sandule2100, treba ta ca preot e sa slujesti, nu sa fii trompeta PNL si a lui Bolojan
-
vrei sa spui ca sandu2100, drop e preot??
-
Multi cred ca Rusia e Afganistan sau Siria, dorm multi pe ei, nu trebuie sa faci asa ceva la granitele rusiei care este in razboi acuma, e o provocare tipic americana care pa poate costa si pe mine, ca doar traiesc in romania nu in america. Sa mearga america la razboi daca au chef de provocari.
Si uite cum aduc americanii “pacea”. pe draqu` de i duca gramada pe toti.
Avionul rusesc trebuia doborat.
Ca un necunoscator, ce cauta o drona militara americana in spatiul international european, in spatiul Marii Negre ? In loc sa se incerce detensionarea situatiei din zona se pare ca unii si altii pun paie pe foc.
-
De aia e spatiu international
Rusii au facut doar ce trebuia sa faca plus ca vor sa recupereze drona ce pretentii pe americani sa se supere pe rusi
Oare ce faceau stimabili americani daca rusi duceau o drona militara in zona aproape de state nu o sabotau trimiteau o raketa dupa ia sa nu ramana nici o bucatica dar ei cred ca doar ei au voie sa duca drone avioane aproape de un stat suveran ei au escaladat si razboiul lui Zelinschi si cu o parte a Europei ucraineni trebuiau lasati in supa lor rusa ca sunt niste rusi pana la urma sa isi spele rufele intre eiu, cum ar fi oare sa se razvrateasca un stat din America de sud oari nu conteaza care si sa vina de ex rusii sai alimenteze pe razvratiti cu arme etc pot face 1000 de scenarii reale
î