Excepţie ar putea face proiectele de cercetare şi securitate, pentru care tehnologia ar putea fi folosită în continuare.
Această tehnologie permite, printre altele, ca toate feţele filmate de camerele montate în zonele publice (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam) să poată fi verificate în timp real cu bazele de date ale poliţiei pentru a descoperi infractorii aflaţi în urmărire.
Comisia a publicat un document de 18 pagini prin care explică nevoia unui regulament pentru ca această tehnologie să nu fie folosită în mod abuziv.
Noua legislaţie ar urma să impună anumite reguli atât dezvoltatorilor de tehnologie, cât şi celor care folosesc informaţiile obţinute cu ajutorul ei. Mai mult, CE propune crearea unor instituţii abilitate, la nivelul fiecărei ţări membră UE, care să se ocupe cu monitorizarea acestor tehnlogii şi care să se asigure că regulamentul este pus în aplicare.
Folosirea acestei tehnolgii în spaţiile publice ar urma să fie înterzisă pe o perioadă de 3 – 5 ani, potrivit propunerii Comisiei Europene.
Această propunere vine pe fondul unei dezbateri la nivel global despre recunoașterea facială atât în sectorul public, cât și în cel privat. Sunt voci care susțin că tehnologia actuală este inexactă, intruzivă și încalcă dreptul la confidențialitate al persoanelor.
Trimite articolul
XBaza de date, amprente pe telefon, iris scanat ….le-am introdus de bunavoie ca vezi doamne….technologii noi….. acuma urmeaza sa trecem la levelul ca in filmul Blade runner, Oblivion sau alte filme futuriste…..I’m fucking crazy :))