În această audiere fără precedent pentru un fost preşedinte american, Donald Trump a pledat nevinovat în cazul celor 34 de capete de acuzarea aduse împotriva sa de procurorul Alvin Bragg, la capătul a cinci ani de anchetă.
Acuzaţiile sunt considerate „încălcări ale articolului 175.10 din Codul Penal” şi sunt definite ca „tentativă de a frauda şi de a săvârşi o altă infracţiune” şi de a o ascunde.
11 dintre ele sunt legate de facturi emise de avocatul lui Trump, Michael Cohen, care a pledat vinovat şi este de aşteptat să fie unul dintre principalii martori. Cele 34 de acuzaţii sunt foarte asemănătoare, dar se referă la infracţiuni comise într-un interval de unsprezece luni.
Judecătorul Juan Merchan a spus că un proces penal ar putea începe în ianuarie anul viitor, avocaţii lui Donald Trump prezenţi la audiere preferând primăvara anului 2024.
Plăți care acoperă cazuri jenante
Donald Trump a fost acuzat pentru că a orchestrat o serie de plăţi menite să acopere trei cazuri jenante înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016, a declarat procurorul din Manhattan. Donald Trump nu a „încetat să mintă”, a criticat procurorul din New York. „Legea este aceeaşi pentru toată lumea”, a declarat Alvin Bragg în faţa presei. Şi „oricine ar fi”, „nu putem să considerăm ca pe ceva normal şi nu vom banaliza conduita infracţională gravă”, a spus el.
„Conduita infracțională gravă”
Un portar de la Trump Tower, care a susţinut că deţine informaţii despre un copil nelegitim, a primit 30.000 de dolari pentru a păstra tăcerea; o femeie care s-a prezentat ca o fostă amantă a primit 150.000 de dolari pentru a fi discretă, iar o actriţă porno a primit 130.000 de dolari pentru a ascunde o presupusă relaţie extraconjugală, a detaliat procurorul Alvin Bragg.
Pe numele ei adevărat Stephanie Clifford, această actriţă, care colaborează de cinci ani cu sistemul de justiţie, ar fi trebuit să ascundă o presupusă şi foarte scurtă relaţie extraconjugală în 2006 cu Donald Trump, pe care acesta o neagă. Cei 130.000 de dolari pe care i-a primit de la fostul avocat şi omul bun la toate al fostului preşedinte, Michael Cohen, care a executat o pedeapsa în închisoare şi s-a întors împotriva şefului său în 2018, nu au fost declaraţi în conturile de campanie ale candidatului Trump la scrutinul prezidenţial din 2016. Aceasta ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legilor electorale ale statului New York. Suma respectivă fusese înregistrată, potenţial ilegal, drept „cheltuieli legale” în conturile companiei sale, Trump Organization, condamnată deja în decembrie şi ianuarie la o amendă civilă de 1,6 milioane de dolari pentru fraudă.
Atacul de la Capitoliu
Dincolo de acest caz, Donald Trump, care a fost inculpat de două ori de Congres, face obiectul mai multor alte anchete, în special cu privire la rolul său în atacul asupra Capitoliului, gestionarea arhivelor prezidenţiale sau chiar presiunile asupra oficialilor electorali din statul Georgia.
Un avocat al lui Donald Trump a promis, marţi, după audiere, că va lupta împotriva acestei „triste” inculpări a fostului preşedinte american. „Actul de acuzare în sine, este un text standard (…)”, a declarat Todd Blanche reporterilor. Potrivit acestuia, Donald Trump este „frustrat”, „supărat”, dar „hotărât”.
„Nu există nimic (în acuzaţie). Nicio infracţiune federală nu este invocată şi nici că s-a comis vreun delict împotriva vreunei legi de stat. Nu spune care este declaraţia falsificată. Este cu adevărat dezamăgitor, este trist şi o să ne luptăm”, a spus Todd Blanche.
Blanche a insistat să spună reporterilor că „nimeni nu se aşteaptă să se întâmple asta cuiva care a fost preşedinte al Statelor Unite”, adăugând că nu a descoperit „nicio surpriză” în declaraţia care conţine capetele de acuzare.
Fostul preşedinte al SUA a petrecut aproximativ o oră în sala de judecată în timp ce i s-au citit acuzaţiile, în prezenţa unor fotografi şi jurnalişti cărora nu a vrut să le răspundă la întrebări.
La plecare, s-a urcat într-un vehicul cu geamuri fumurii al serviciilor secrete şi s-a îndreptat spre aeroportul La Guardia pentru a zbura în Florida, unde va organiza o conferinţă de presă în care va face primele declaraţii.
Canalul CBNC a dat asigurări că judecătorul Merchan a criticat comportamentul lui Donald Trump pe reţelele de socializare, mai precis o memă în care acesta apărea cu o bâtă de baseball, pe cale să-l lovească în cap pe procurorul Bragg, o memă pe care judecătorul o „ia foarte în serios”, după cum i-a comunicat lui Trump.
Îmbrăcat într-un costum albastru deschis şi cu cravată roşie, Trump a fost însoţit de echipa sa de avocaţi, condusă de Joe Tacopina.
Cu puţin timp înaintea audierii, Donald Trump a avut timp să scrie pe reţeaua sa Truth Social că situaţia i se pare „suprarealistă”: „Uau, mă vor aresta. Nu pot să cred că asta se întâmplă în Statele Unite”, a scris el din maşina care îl transporta la Tribunalul Penal din Manhattan.
„Insultă la adresa naţiunii”
Întors la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida, Donald Trump a calificat marţi seara inculparea sa oficială în faţa unui tribunal din New York drept o „insultă la adresa naţiunii”, informează AFP.
„Singura crimă pe care am comis-o este să apăr cu curaj naţiunea noastră împotriva celor care încearcă să o distrugă”, şi-a asigurat fostul preşedinte american susţinătorii, care purtau cravate cu „nicio infracţiune” şi şepci pe care era scris „Trump 2024”.
„Niciodată nu mi-am imaginat ca acest lucru să fie posibil în America”, a spus el din marea sală de recepţie a luxoasei sale reşedinţe Mar-a-Lago, aceeaşi încăpere în care şi-a anunţat cea de-a treia candidatură la preşedinţia SUA, pe 15 noiembrie anul trecut.
„Este o ingerinţă electorală masivă”, a denunţat Donald Trump în faţa susţinătorilor săi, criticându-l puternic pe procurorul din New York, care este un ales democrat.
Miliardarul a vorbit pe larg despre fiecare din celelalte anchete cu care se confruntă, de la presiunea asupra oficialilor electorali din statul Georgia până la gestionarea arhivelor de la Casa Albă, criticând de fiecare dată investigaţii „frauduloase”.
În timpul discursului său dezlânat de aproximativ 20 de minute, fostul chiriaş de la Casa Albă a menţionat, ca de obicei, acuzaţiile sale de fraudă la alegerile prezidenţiale din 2020, un refren binecunoscut, la care încă au rămas sensibili milioane din adepţii săi.
O ţară cufundată în violenţă şi criminalitate, riscul unui „al treilea război mondial”, un dolar care „se prăbuşeşte”…
Donald Trump nu a avut cuvinte suficient de dure pentru a denunţa rezultatele succesorului său, democratul Joe Biden. Discursul său de marţi seara a dat mai mult impresia unui miting de campanie decât a unui discurs al apărării. AGERPRES
Trimite articolul
XIntradevar va fi mare jale daca Trump e lasat sa participe la prezidentiale si castiga, va fi naibii pace in Ucraina 🙁
-
Ce spui are absolut 0 sens. Chiar si analistii de pe partea stanga al spectrumului politic erau de acord, ca daca era inca Trump la conducere, Putin nu ar fi indraznit sa inceapa o ofensiva impotriva Ucrainei.
-
Cat ar fi de frate cu Trump, nu cred ca ar capitula Putin cu una cu doua.