Hoții au folosit explozibil pentru a pătrunde în muzeul în care era expus Tezaurul Dacic al României (n.red – Muzeul Drents din Assen), de unde a fost furată o cantitate uriașă de aur. Autoritățile olandeze au informat Ministerul Afacerilor Externe, care a confirmat că mai multe obiecte din cadrul expoziției sunt de negăsit.
Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor furate sunt în desfășurare.
Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interneal României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolica deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționaleolandeze competente, se arată în comunicatul MAE.
Expoziția era deschisă în perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, la Drents Museum din Assen, Regatul Țărilor de Jos, informează un comunicat al Muzeului Național de Istorie a României. Proiectul expozițional este realizat de Muzeul Național de Istorie a României (București, România) și Drents Museum (Assen, Olanda), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș, a relatat Antena 3 CNN.
Potrivit comunicatului menționat anterior, cele 673 de obiecte din metale prețioase, parte din peste 50 de tezaure deținute de 18 muzee din România urmează să fie expuse într-o scenografie inedită și modernă, care vor aduce în prim plan atât valoarea istorică milenară a bunurilor arheologice, cât și bogăția culturii și civilizației dacice.
Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj, a mai precizat Antena 3 CNN.
Piese de top, furate
Una dintre piesele expuse a fost Coiful de aur de la Coțofenești, aceasta fiind realizată din aur aproape pur. Directorul general al muzeului olandez, Harry Tupan a numit această zi „o zi neagră pentru Muzeul Drents și pentru Muzeul Național de Istorie din București”.
Explozia puternică s-a produs în jurul orei 3:45, moment în care au fost sparte geamurile, iar clădirile din jur au fost avariate la rândul lor. Conform poliției, sunt mai mulți autori implicați, iar spargerea a fost bine pregătită. Nimeni nu a fost încă arestat, dar hoții pot fi văzuți pe înregistrările camerelor de supraveghere. A fost găsită și o mașină incendiată.
„Piesele mai bune au fost furate, patru piese de top din expoziție au dispărut oricum. A existat o anumită cunoaștere a problemei.”, a spus Tupan.
Trimite articolul
XRaluca Țurcan de la PNL era ministrul culturii atunci când au fost trimise piesele la acel muzeu dintr-un orășel din Olanda.
În primul rând piesele erau la nivel de Luvru , nu la în nivel de muzeu mic dintr-un orășel din Olanda cam cât Suceava.
În al doilea rând Raluca Țurcanu e cam ciudată ,având studiI la Moscova cum de activează într-un partid care se consideră pro european,PNL ?
-
Din cate am inteles exponatele, comorile Romaniei faceau parte dintr-o expozitie itineranta. Ciudat mi se pare ca acestea au fost sustrase exact cu o zi inainte de plecarea tezaurului, adica erau deja puse in cutii, bune de furat. Din punctul meu de vedere toate javrele care au semnat iesirea exponatelor din tara fara o paza militarizata din partea Romaniei, toti sunt de pusi in streang.