Israelul a acuzat, joi, mai multe publicații prestigioase din Occident de faptul că au avut cunoștință în avans despre atacul terorist al Hamas din 7 octombrie și că jurnaliștii acestora au fotografiat în timp real intrarea teroriștilor în Israel pentru a comite crime şi a lua ostatici, relatează Politico.eu
[eadvert]
New York Times, CNN, Associated Press și Reuters sunt ținta acuzelor vizând modul de lucru a patru jurnaliști fotografi din Gaza.
Ministrul Comunicațiilor Shlomo Karhi a acuzat presa străină că angajează colaboratori care ar fi fost la curent cu privire la atacurile Hamas.
„Am constatat că anumite persoane din cadrul organizației dvs., inclusiv fotografi și alții, au avut cunoștință anterior despre aceste acțiuni terifiante și e posibil să fi menținut o legătură îngrijorătoare cu cei care le-au comis”, a scris el pe platforma X.
Fotografii sunt acuzați că au ajuns la granița israeliană deodată cu teroriștii Hamas și au fotografiat și filmat uciderea civililor israelieni, linșarea unui soldat israelian și răpirile de civili.
Acuzațiile au fost preluate de un ONG pro-israelian, Honest Reporting, care a și ridicat în presa mondială o problemă crucială: Au avut jurnaliștii informații dinainte despre planurile Hamas de a ataca Israelul, ca atare au fost pregătiți, duminică dimineața devreme, și au putut filma militanții Hamas în acțiune de foarte aproape?.
Premierul Benjamin Netanyahu a mers mai departe acuzând reporterii că au fost „complici în crime împotriva umanității”.
Benny Gantz, membru în consiliul de război al lui Netanyahu susține că jurnaliștii care erau la fața locului și care au preferat să „rămână spactatori pasivi în timp ce erau omorâți copii, nu sunt cu nimic diferiți de teroriștii înșiși, și ar trebui să fie tratați la fel”.
ONG-ul pro-israelian a scris că jurnaliștii fotografi al căror nume apar în materialele AP, au lucrat ca freelanceri pentru CNN și New York Times. Și Reuters a publicat imagini furnizate de doi jurnaliști care s-au aflat la graniță când la momentul incursiunii Hamas.
Instituțiile de presă au negat că ar fi avut cunoștință dinainte de atacurile asupra Israelului.
„Reuters neagă categoric că a avut cunoștință prealabilă despre atac sau că a încorporat jurnaliști cu Hamas la data de 7 octombrie”, a declarat Reuters în răspuns la articolul Honest Reportig.
Reuters a mai transmis că jurnaliștii săi nu se aflau la fața locului în locațiile menționate în raportul Honest Reporting și că nu a avut o relație anterioară cu fotograful independent implicat.
Cei patru fotografi sunt Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud and Hatem Ali, coresondenți palestinieni ai marilor trusturi de presă, care între timp au rupt colaborarea cu ei.
Trimite articolul
XTrist daca presa a aujuns sa se murdareasca intratat. Pana la urma metoda israeliana e singura capabila sa vindece aceasta plaga numita terorism musulman. Importand milioane de musulmani europenii dovedesc o prostie fara margini. E suficient sa mergi in zona Parisului, sa vezi cum s-au ¨integrat¨ musulmanii importati de Franta, acum cetateni francezi, cetateni schengen aflati la a doua sau a treia generatie.
Serios? Numai presa straina a stiut dar evreii de ce n-au stiut cand au fost avertizati de mai multe tari, dar se pare ca nu s-au luat masuri ,mai mult in unele zone nu s-a intervenit in timul atacurilor hamas, care da dovada de parsivitate din partea evreilor;