“Colegii noştri occidentali nu au manifestat încă voinţa de a oferi Rusiei garanţii de securitate cu caracter juridic pe termen lung. Pentru noi, atingerea acestor obiective are o importanţă fundamentală”, a declarat, marţi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în intervenţia online la Conferinţa ONU pentru Dezarmare.
[eadvert]
Ministrul rus de Externe a insistat pentru renunţarea la “formula” elaborată la Summitul NATO desfăşurat la Bucureşti în 2008, prin care li se ofereau perspective de aderare Ucrainei şi Georgiei.
“Ţările occidentale trebuie să evite instalarea de baze militare pe teritoriile statelor foste sovietice care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv să utilizeze infrastructura acestora pentru efectuarea de activităţi militare. Este necesară revenirea capabilităţilor militare NATO, inclusiv a celor de atac, şi a infrastructurii NATO la configuraţia din 1997, când a fost adoptat Tratatul fondator NATO-Rusia”, a subliniat Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass.
În “Declaraţia Summitului de la Bucureşti” (2008), Alianţa Nord-Atlantică saluta “aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei în sensul de a deveni membre NATO”. “Am stabilit astăzi că aceste ţări vor deveni membre NATO. Ambele ţări au avut contribuţii valoroase pentru operaţiunile Alianţei”, arăta “Declaraţia Summitului de la Bucureşti”, fără însă a fixa un termen pentru admiterea Ucrainei şi Georgiei.
În ianuarie, Rusia a cerut formal revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997. “Este vorba despre retragerea trupelor străine, a echipamentelor şi armamentului, precum şi de alte măsuri în sensul restabilirii configuraţiei din 1997 în cazul ţărilor care nu erau membre NATO în acel moment, iar aici sunt incluse Bulgaria şi România”, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova. Rusia a amintit că a semnat în mai 1997 cu NATO Tratatul fondator privind Relaţiile, Cooperarea şi Securitatea, un act care stabilea că cele două părţi “nu se consideră adversare” şi prin care erau definite “mecanisme de consultare, cooperare, proceduri decizionale comune şi acţiuni comune”. Ungaria, Polonia şi Cehia au aderat la NATO în 1999, urmate de România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia şi Slovenia în 2004. Albania şi Croaţia au devenit membre NATO în 2009, Muntenegru în 2017 şi Macedonia de Nord în 2020. Rusia nu acceptă ca Alianţa Nord-Atlantică să deţină trupe sau armament strategic ofensiv în România şi Bulgaria, a explicat recent ambasadorul rus de la Sofia, Eleonora Mitrofanova, subliniind însă că Moscova respectă opţiunea acestor ţări de a fi membre NATO.
Înaintea intervenţiei militare ruse în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică a propus Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia. O altă propunere se referea la modalităţi de evitare a riscurilor incidentelor între nave militare NATO şi ruse în Marea Neagră.
(sursa: Mediafax)
Trimite articolul
XSi nu are Putin dreptate un pic?
Televizorul este plin cu stiri de propaganda…
Rusia de mult cere de la NATO lucruri care pot fi facute.
Dar marele SUA ne dirijeaza pe toti…
Conflictul a fost provocat de Sua,cu Hopamitica Zelensky
-
Regulile le fac cei puternici, Rusia cu 7% buget din valoare bugetului SUA sau Chinei nu mai are ce discuta pe plan mondial. Puterile sunt trecatoare, cum a trecut vremea imperiului Roman, sau Imperiului Otoman. Dar unii nu vor sa priceapa asta.
-
Rusia inca poate vorbi limba armelor nucleare, pentru ca si planeta e trecatoare.
-
Dar uitetete cine e cel mai puternic ? Cine detine cele mai multe bombe nucleare ?
-
-
Perfecta dreptate !
-
russian troll detected.
-
Da, atat .ca nu i-a intrebat pe baltici, ucrainean si georgieni daca vor sa faca parte din noul URS (fara socialiste)
-
Nu, nu are dreptate niciun pic! Cum poti insinua ca acest criminal dezaxat are dreptate? Este dreptul oricarui popor sa-si hotarasca destinul. Asta nu ar fi treaba altora mai “mari”, intr-o lume corecta si normala! Pe rusi nu-i ameninta nimeni, insa ei se simt lezati de faptul ca nu sunt lasati sa-si faca de cap cum vor!? Ei sunt cei care ameninta si apoi urla in gura (a se citi “ameninta si au o propaganda desantata, care prinde la multi prosti cu cabina”) si sar la bataie cand altii isi iau masuri sa se apere de ei!
-
Are dreptate in ceea ce priveste nerespectarea de catre NATO a tratatului semnat de ambele parti. NATO s-a angajat ca se va abtine de la a inarma tari din fostul bloc sovietic, din vecinatatea Rusiei, dupa care s-au gandit sa riste cu vietile cetatenilor acelor tari.
In schimb nimeni nu va avea vreodata dreptate in a lua vietile unor oameni inocenti fie ei ucrainieni sau rusi, pentru orice motiv.
NATO ar trebui sanctionata pentru nerespectarea tratatului, conducerea Ucrainei iresponsabilitate fata de cetatenii proprii si abuzuri fata de minoritatile etnice de pe teritoriul lor iar RUSIA pentru adoptarea de masuri care au dus la uciderea oamenilor inocenti pentru a-si atinge obiectivele cu orice scop.-
Ai si vreo dovada care sa sustina ce sa spui? Sigur nu ai citit actul fondator NATO-Rusia. Nu scrie nicaieri .ca tarile din fostul bloc sovietic sunt membri de categoria a doua, eventual neutri.
-
-
tu de unde ai aparut, zdreanto?