„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi (vineri – n.r.), la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a reacţionat pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
“România şi Ungaria lucrează împreună atât pe temele care ţin de întărirea relaţiei bilaterale, cât şi pe dosarele de interes de la nivel european. (…) Aş vrea să-i mulţumesc, în mod special, premierului Viktor Orban pentru sprijinul constant în ceea ce priveşte aderarea completă a României la Spaţiul Schengen. Felicit Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfăşurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ţinut, în permanenţă, în atenţie subiectul Schengen. Românii au simţit, deja, beneficiile intrării parţiale în Spaţiul Schengen, având în vedere că este ceva foarte palpabil, însă creşterea economică românească şi ungurească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră. Preluarea de către România a protecţiei graniţelor parţiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv şi asupra Ungariei”, a subliniat Ciolacu, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu Orban.
Potrivit acestuia, strategia convenită, inclusiv cu şeful Guvernului ungar, privind aderarea completă a României la Schengen “a dat roade”.
“Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu premierul Orban, a dat roade şi reuşim să ne bifăm astăzi obiectivele. Am avut acum câteva zile o discuţie telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene. Am ajuns la un acord şi la nivelul miniştrilor de Interne, astăzi, prin cele patru state implicate, care sunt prezenţi la Budapesta şi doresc să mulţumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere. Având în vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025”, a transmis Marcel Ciolacu.
Trimite articolul
XCea mai buna veste, sper sa ii transfere cat mai repede pe toti burtosii aia din vama direct la Radauti 🙂
Astea au fost discuții informale, abia la Consiliul JAI din decembrie se va lua o hotărâre. Până atunci să nu zicem HOP!
ok, deci de anul viitor nu va mai fi contol la vama. ce vor face toti pakistanezii/nepalezii/indienii – si alte natii ce lucreaza cu viza in Roamnia? vor da goana spre Ungaria si de acolo mai departe? Aici macar pot lucra legal, dar in UE vor trebui sa lucreze la negru.