Călătoriile în scop turistic sau în vizită a românilor în Marea Britanie nu au nevoie de vize speciale, în timp ce românii care călătoresc în Regat pentru a munci, pentru studii sau pentru afaceri este nevoie de vize.
Libera circulaţie între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se încheie la 31 decembrie 2020, iar din 1 ianuarie 2021 Regatul Unit îşi va asuma pe deplin statutul de stat terţ în relaţia cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu România, potrivit comunicatului.
[eadvert]
Prin urmare, deplasările în Regatul Unit, inclusiv în scop de muncă, vor fi reglementate de legislaţia acestui stat în materie de imigraţie, prin adoptarea unui sistem de imigraţie pe bază de puncte, care se aplică tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv celor români, conform Ministerului Muncii.
Noile condiţii ale sistemului de imigraţie britanic nu se aplică cetăţenilor români care s-au înscris în sistemul EU Settlement Scheme (EUSS) sau care sunt eligibili să se înscrie până la data de 30 iunie 2021, se precizează în comunicat.
„Cetăţenii români vor putea călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de viză. Situaţia se schimbă dacă în cele 6 luni vor dori să desfăşoare activităţi lucrative. În acest context, cetăţenii români vor trebui să obţină în prealabil o viză! (…) toţi cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-şi dezvolta propria afacere, începând din 1 ianuarie 2021, vor fi obligaţi să obţină o viză”, se menţionează în comunicatul MMPS.
Fără pașaport până în octombrie
Totodată, până la 30 septembrie 2021, cetăţenii români pot intra în Regatul Unit ca şi în prezent, cu paşaport sau carte de identitate, conform Ministerului Muncii. Începând cu 1 octombrie 2021, aceştia vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Marea Britanie. Sunt exceptaţi de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, cetăţenii europeni înregistraţi în EUSS sau care sunt eligibili să o facă.
Românii care doresc să muncească în Marea Britanie vor putea obţine viza în baza respectării unor condiţii cumulative specifice fiecărui traseu profesional, condiţii care includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării sau nivelul limbii engleze.
În cadrul noului sistem de imigraţie implementat de Regatul Unit au fost implementate trei trasee profesionale: traseul pentru lucrătorii calificaţi (Skilledworker); traseul pentru lucrătorii calificaţi din domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health&Careworker); traseul pentru lucrătorii înalt calificaţi (Global talent), potrivit comunicatului.
Traseul lucrătorilor calificați
În baza îndeplinirii criteriilor specifice traseului lucrătorilor calificaţi, aplicanţilor li se va aloca un număr de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obţin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter „tranzacţionabil”.
Criteriile obligatorii pentru obţinerea a 50 puncte sunt: oferta de muncă din partea unui angajator „sponsor” cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzător (20 puncte); nivelul educaţiei – minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat) (20 puncte); nivelul de limba engleză – nivelul intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru Limbi Străine (10 puncte).
Criteriile „tranzacţionabile” în baza cărora se pot obţine puncte suplimentare sunt: salariul minim de 25.600 lire sterline pe an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este la un nivel mai mare (20 puncte); ocuparea unui loc de muncă într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii din Regatul Unit (10 puncte); aplicantul deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă (10 puncte).
Ghid la Ministerul Muncii
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a creat pe site-ul său un Ghid informativ privind noul sistem de imigraţie din Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/afaceri-europene si-relatii-internationale/6007-brexit. Informaţii suplimentare privind sistemul de imigraţie al Regatului Unit, inclusiv cerinţele pentru lucrători, pot fi obţinute de pe site-ul https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro, se menţionează în comunicatul Ministerului Muncii.
Despre Brexit: referendumul cu 17,4 milioane de voturi
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit definitiv din Uniunea Europeană după încheierea perioadei de tranziţie de 11 luni, joi la miezul nopţii la Bruxelles, 23:00 la Londra, şi după 48 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, devenind ţară terţă. Aceasta înseamnă că vor interveni schimbări legate de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii în relaţiile cu ţările membre ale blocului comunitar.
Londra a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie. În perioada de tranziţie care a urmat Regatul Unit a continuat să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE, timp în care Londra şi Bruxellesul au negociat relaţia lor viitoare. Pe ultima sută de metri cele două părţi au agreat un acord comercial, ce presupune că, începând cu ora 23:00 GMT din ziua de 31 decembrie, când Regatul Unit părăseşte piaţa unică europeană şi uniunea vamală, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor originare din UE sau Regatul Unit.
Brexit-ul a fost decis la referendumul din 23 iunie 2016, când 17,4 milioane de alegători, adică un procent de 52%, au votat în favoarea ieşirii din UE, în timp ce 16,1 milioane (48%) s-au pronunţat pentru rămânerea în organizaţie. De atunci, puţini s-au răzgândit. Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru Brexit, în timp ce Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea regatului în UE.
Pentru susţinătorii săi, Brexit-ul este o ieşire dintr-un proiect sortit eşecului, dominat de germani, care a rămas mult în urma celor două mari puteri ale lumii, SUA şi China. Opozanţii săi consideră că Brexit-ul este o nebunie care va slăbi Occidentul, va face praf ceea ce a mai rămas din influenţa globală a Regatului Unit, îi va submina economia şi în cele din urmă va transforma regatul într-o serie de insule mai puţin cosmopolitane.
Trimite articolul
XMi-ar place să trec în rahatu’ ăla de țară,cu vaporu’ pe deasupra.
No, amu cum mai furăm din UK?
Era o ruşine pentru britanici să rămână sub ascultarea germanilor pe care britanicii i-au învins în două Războaie Mondiale ! Şi mai mult, sub ascultarea germanilor care au ca prieteni buni pe…Vladimir Putin. Sigur, supărările sunt împărţite: pentru unii mai puţin, iar pentru ţiganii români care nu mai pot merge la furat şi prostituţie, supărarea e mare.
-
👍 Subscriu .