Conform acestuia, în 2019, țările UE au pierdut venituri din TVA în valoare de 134 de miliarde de euro.
[eadvert]
Potrivit unui comunicat al CE, statele membre ale UE au înregistrat în 2019 o pierdere de aproximativ 134 de miliarde de euro în venituri din taxa pe valoare adăugată (TVA).
Această cifră reprezintă veniturile pierdute din cauza fraudei și evaziunii în domeniul TVA, a practicilor de evitare și optimizare a TVA, a falimentelor și a insolvențelor financiare, precum și din cauza erorilor de calcul și a erorilor administrative.
Pierderile de venituri din TVA au un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor pe care administrațiile publice le alocă bunurilor și serviciilor publice de care depindem cu toții, cum ar fi școlile, spitalele și transporturile, susțin reprezentanții Comsiei.
În termeni nominali, deficitul global de încasare a TVA în UE a scăzut cu aproape 6,6 miliarde de euro, ajungând la 134 de miliarde de euo în 2019, ceea ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de scăderea de 4,6 miliarde de euro înregistrată în anul precedent. Deși deficitul global de încasare a TVA s-a îmbunătățit între 2015 și 2019, amploarea completă a impactului pandemiei de COVID-19 asupra cererii consumatorilor și, prin urmare, a veniturilor din TVA în 2020 este încă necunoscută.
În 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, cu o pierdere de 34,9 % din veniturile din TVA, urmată de Grecia (25,8 %) și Lituania (23,5 %). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croația (1,0 %), Suedia (1,4 %) și Cipru (2,7 %). În termeni absoluți, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde de euro) și Germania (23,4 miliarde de euro).
CE arată că în majoritatea statelor membre, variația absolută de peste an a deficitului de încasare a TVA a fost mai mică de 2 puncte procentuale. În ansamblu, ponderea deficitului de încasare a TVA a scăzut în 18 state membre. Pe lângă Croația și Cipru, cele mai semnificative scăderi ale deficitului de încasare a TVA s-au înregistrat în Grecia, Lituania, Bulgaria și Slovacia (între -3,2 și -2,2 puncte procentuale în aceste patru țări). Suedia, Finlanda și Estonia au obținut rezultate bune dintr-o perspectivă diferită: în aceste țări, autoritățile fiscale reușesc de ani de zile să limiteze pierderile de venituri din TVA la mai puțin de 5% din valoarea TVA datorate. Cele mai mari creșteri ale deficitului de încasare a TVA au fost observate în Malta (+5,4 puncte procentuale), Slovenia (+3 puncte procentuale) și România (+2,3 puncte procentuale).
„În pofida tendinței pozitive înregistrate în ultimii ani, deficitul de încasare a TVA rămâne o preocupare majoră – în special având în vedere nevoile imense în materie de investiții pe care statele noastre membre trebuie să le abordeze în următorii ani. Cifrele din acest an corespund unei pierderi de peste 4 000 EUR pe secundă. Acestea sunt pierderi inacceptabile pentru bugetele naționale și înseamnă că cetățenii de rând și întreprinderile trebuie să compenseze deficitul prin alte impozite pentru a plăti pentru servicii publice vitale. Trebuie să depunem eforturi comune pentru a combate frauda în materie de TVA, o infracțiune gravă care afectează buzunarele consumatorilor, ne subminează sistemele de protecție socială și epuizează trezoreriile guvernamentale”, a declaat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.
(sursa: Mediafax)
Trimite articolul
XE ok.
Chiar dacă ar fi încasat statul 100% Tva-ul, banii colectați oricum nu ar fi fost folosiți în interesul contribuabililor de rând. Adică nu erau folosiți pentru investiții, pentru modernizarea infrastructurii, pentru un sistem medical decent, pentru educație, etc. Nu, chiar deloc.
Banii colectați în plus, statul i-ar fi băgat, pe toți, în curu milioanele de bugetari (mult prea mulți pentru o țară cu o populație din ce in ce mai puțin numeroasă), precum şi în curul sutele de mii de pensionari cu pensii nesimțite.
Aşa că ,să zică bogdaproste gypsanii din parlament, că au colectat chiar şi atât.
Oricum şi ăia au fost mult prea mulți, pentru nasu lor.
-
Cand va fi o lege clara cu raspundere penala a administratorului societatii, cand vacraspubde inclusiv cu averea personala ptr. Devalizarea peste noapte a capitalului si introducerea firmelor in insolventa iar ulterior in faliment, probabil se vir incasa sume mai mari din TVA la buget.
Cata vreme firmele sunt organizate cu periodicitate ptr. a intra in insolventa si faliment lasand ogramada de datorii neachitate si provocand pagube imense partenerilor de afaceri, si statul sufera din neincasarea sumelor.
Iar totul se intampla cu complicitatea angajatilor din institutiile de forta ale statului.
Doar de acolo se primesc sfaturi cum sa faca sa isi organizeze iesirea din scena subtilizand banii din firma, devalizand bunurile firmei si lasand gramada de datorii neachitate.
Pilitia economica, Garda de Finante, Finantele Publice, ANAF-ul, societatile de avocati ce se ocupa de insolvente, falimente sau asa zisele reorganizari, notarii publici, etc…… Acestia au o nare vine ptr.ca se perpetueaza aceasta stare de fapt in economia noastra .
Legi clare date si cu texte cat mai scurte.
Care sa nu lase loc VOIT de interpretari si portițe.
Asta e solutia.
Impunerea prin lege a obligativitatii platilor facturilor in maxim 15 zile daca nu a fost convenit altfel prin contract cu acordul partilor.
Si respectarea legii acesteia.
Inclusiv de catre institutiile guvernamentale si firmele cu capital majoritar de stat.
Ca in tarile inaintate economic.
Dar oare cine are interesul?
Vrea statul prin guvernantii sai asta?
Nu !
Ca si ei au firme.
Care si ele ajung in insolventa sau in faliment.
Deci e un fel de …. sa fie lege.
Dar ptr. catei.
Nu si ptr. dulai!-
Poate iti platesti taxele, dar cu economia esti cam paralel. Unde ai mai auzit tu de legi care sa oblige firmele sa plateasca la 15 zile? Tu ai impresia ca firmele stau toate cu conturile pline de bani si nu platesc pentru ca nu au chef? Or mai fi din astea, dar in general nu se plateste din lipsa de lichiditati, care pot fi situatii temporare, normale de cele mai multe ori. Cu o modalitate de sanctionare pentru cei care baga firmele in insolventa pot fi de acord, dar nu prin executarea averii personale (SRL inseamna “societatebcu raspundere limitata”, tocmai pentru ca raspunderea se limiteaza la patrimoniul societatii). Doar daca se dovedeste ca tranzactiile inainte de lichidare/faliment sunt frauduloase, se poate extinde raspunderea patrimoniala pentru recuperarea prejudiciilor. Doar ca asta e “greu” de dovedit de contopistii incompetenti.
-