Potrivit acestuia, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 6.545.307 lei.
„Total deficienţe constatate – 2.150. Total măsuri dispuse – 1.519, din care retragerea autorizaţiei sau avizelor la 11, suspendarea activităţii la 60 şi închiderea activităţii la 12. Total sancţiuni contravenţionale – 1.797, în cuantum de 6.545.307 lei”, a spus Arafat.
20 de pompieri internați
Arafat a mai transmis că 20 de pompieri care au intervenit la exploziile de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, sunt în prezent internaţi – 12 în spitale din ţară şi opt în unităţi medicale din străinătate.
„La acest moment, mai rămân internaţi 12 pompieri în România şi opt pompieri în străinătate. Dintre pompierii internaţi în străinătate, ne aşteptăm ca primul să fie externat chiar săptămâna asta, dacă informaţiile sunt corecte. Va trebui să îl aducem acasă în stare bună. Informaţiile despre pompierii noştri – care au fost duşi inclusiv intubaţi unii – şi despre civili până acum este că situaţia este sub control, sunt stabili, există un caz la Milano. Până acum au reuşit să îl menţină şi să îl asiste. Poate că reuşesc să îi salveze viaţa, are arsuri foarte mari, de peste 80%, cu prognostic foarte rezervat”, a afirmat secretarul de stat.
[eadvert]
El a spus că în urma activării Mecanismului European de Protecţie, nouă state au oferit 52 de locuri.
„Ni s-au oferit 52 de locuri din partea a nouă state. Ni s-a solicitat să transferăm împreună cu colegii din Ministerul Sănătăţii care au stat cu noi în celula de criză de la minister toată noaptea respectivă şi care au controlat partea de cerere – transfer de la spitale şi a doua zi am avut 12 pacienţi transferaţi în cinci state membre”, a arătat Arafat.
Gestionarea situației de către pompieri
În cadrul conferinței de presă, Arafat a mai precizat că primul apel după explozia de la Crevedia a fost la ora 18,48 iar primele echipaje de intervenţie au sosit la 19,06.
„La 18,48, ISU Dâmboviţa a fost anunţat prin 112 despre faptul că în Crevedia a fost o explozie urmată de incendiu la o locuinţă. (…) La 19,06 – prima sosire. La 19,06 ajung la locul intervenţiei primele echipaje de la ISUB-IF, Detaşamentul Buftea, cu două autospeciale de apă şi spumă şi un echipaj de prim ajutor”, a spus Arafat.
Potrivit acestuia, unul dintre hidranţii de la faţa locului nu avea presiune.
„Motiv pentru care alimentarea cu apă se făcea prin navetă, cum se spune. Adică, marile maşini care alimentau maşinile mai mici mai plecau şi alimentau pe zonă dinspre Bucureşti, mergeau către Dâmboviţa, alimentau la Academia ‘Titi Aur’ şi se întorceau pentru alimentarea maşinilor. Este o problemă cu care ne confruntăm cu ea permanent: găsirea hidranţilor şi care să fie şi sub presiune”, a explicat secretarul de stat.
El a amintit că pe 30 iulie 2020, în urma primirii unei sesizări, ISU Dâmboviţa a executat un control inopinat la Crevedia, fiind constatată reamplasarea dispozitivelor în cadrul amplasamentului de la staţia GPL, ceea ce înseamnă că “nu mai respectau regula iniţială” după care a fost autorizată staţia.
„În consecinţă, ISU Dâmboviţa constată pierderea valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu. (…) Totodată, au descoperit în neregulă o pompă neomologată şi existenţa pe amplasament a unei staţii de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant. Pentru asta a dat amendă de 10.000 de lei. Pe 31 iulie au fost notificate Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi Instituţia Prefectului Judeţului Dâmboviţa. Şi au fost înştiinţate Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Consiliul Judeţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului, IGSU şi Primăria Crevedia”, a arătat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, pe 28 septembrie 2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul că încă funcţionează.
„Se constată fapta contravenţională, fiind funcţional fără autorizaţie la incendiu şi aplică o amendă de 30.000 de lei. Totodată, se constată pe amplasament un rezervor de cisternă neomologat din care se transfaza GPL şi se aplică încă o amendă de 10.000 de lei. La al doilea control – 40.000 de lei. În 30 septembrie 2020, prin hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor (firmei care deţinea staţia GPL – n.r.), s-a decis închiderea punctului de lucru în localitatea Crevedia. În 13.10.2020, operatorul economic notifică ISU Dâmboviţa cu privire la faptul că punctul de lucru din Crevedia a fost închis”, a spus secretarul de stat.
sursa: Agerpres
Citiți principiile noastre de moderare aici!