Pacienta de peste hotare nu avea doar HIV, ci era diagnosticată și cu leucemie, fapt pentru care a făcut un transplant de celule stem. După 14 săptămâni de la intervenție, medicii nu au mai detectat virusul HIV în corpul său, relatează Reuters. Este prima femeie vindecată de acest virus din lume, după alți doi pacienți bărbați.
[eadvert]
Deși tratamentul a funcționat, experții și specialiștii în sănătate spun că nu se potrivește oricui.Transplantul efectuat pentru leucemie a oprit tratamentul secundar și pentru infecția cu HIV.
În lume mai există doi bărbați vindecați de HIV prin aceeași metodă: în 2007 un bărbat, tot prin transfer de celule stem de la un donator imun la HIV, iar în 2020 tot un bărbat din Londra, tot cu celule stem. Toți cei trei pacienți se tratau pentru cancer, iar infecția cu HIV era secundară.
Infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) este o afecțiune contagioasă care atacă sistemul imunitar al omului. Deși nu prezintă simptome la început, evoluția poate progresa rapid.
Virusul începe să fie contagios după 3 săptămâni de la infecție. Orice om poate lua virusul, deși există cazuri de rezistență la infecția cu HIV.
HIV se transmite prin trei căi principale: contact sexual neprotejat (oral, anal, vaginal), de la mamă la făt sau prin contact cu sânge sau alte produse infectate.
HIV nu se poate lua din contacte obișnuite simple: sărut, îmbrățișări, strângeri de mâini, din traiul în comun în locuințe, unde membrii familiei beau și mănâncă din aceleași vase; pe calea aerului, prin mâncare, apă sau prin atingerea oricărui obiect care a trecut prin mâna persoanei infectate sau care a stat în aria de respirație a persoanei infectate; piscine sau saune; înțepături de țânțari sau alte insecte ori contactul cu alte insecte și rozătoare.
Pentru tratamentul cu HIV există multe medicamente, însă niciunul nu elimină complet virusul din organism.
Trimite articolul
XFacuta publica. Nemuritorii de rand nu maicrapau de HIV/SIDA de multi ani,ba unii mai reincep sa joace baschet.