Prețurile gazelor naturale din Olanda, de referință în nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maxime istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, arată datele Reuters.
[eadvert]
Comercianții cred că prețurile medii din iarnă vor depăși vârfurile de anul trecut, când înghețul din nordul Asiei a trimis LNG în creștere cu peste 200%.
“Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe șanse de a crește stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute”, a declarat un comerciant din Singapore. .
Prețul mediu pentru un contract de derivate LNG în decembrie în Asia de Nord-Est este de aproximativ 17,65 dolari pe mmBtu și de aproximativ 17,80 dolari pe mmBtu pentru ianuarie, a spus o sursă din Singapore.
Pentru comparație, prețurile de livrare în decembrie anul trecut a fost în medie de aproximativ 11,50 dolari pe mmBtu, iar în ianuarie s-au apropiat de aproximativ 17 dolari pe mmBtu.
Asia de Est, care găzduiește primii doi importatori de LNG din lume, Japonia și China, a primit cu 18 milioane de tone mai mult în primele șapte luni ale anului 2021 decât în 2020, a spus Xi Nan, vicepreședinte al piețelor de gaze și energie la Rystad Energy.
Japonia a stimulat importurile de LNG pentru a evita o criză de energie ca urmare a temperaturilor crescânde, în timp ce firmele chineze cumpără pentru a satisface cererea maximă din regiunile sudice și pentru a depozita pentru iarnă.
Prețurile europene ale gazelor naturale au crescut și ele, prețurile la hub-ul olandez TTF crescând cu 32% în ultima lună la niveluri maxime, alimentate de întreruperile de mentenanță de vară din Norvegia, aprovizionarea scăzută a cu LNG, prețurile ridicate ale carbonului și inventarele scăzute.
Depozitarea europene de gaze sunt în prezent pline în proporție de 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută, spun analiștii.
“Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, infeluențând prețurile”, au declarat analiștii ING într-o notă recentă.
Gazprom a renunțat să rezerve capacități suplimentare de tranzit a gazelor pentru a satisface cererea, situație care sporește riscurile de creștere a prețurilor în Europa, au adăugat analiștii.
În SUA prețurile futures ale gazelor naturale au atins nivelul maxim pe 31 de luni. Timera Energy preconizează temperaturi peste medie până în septembrie și niveluri de stocare sub media pe cinci ani. Evoluția actuală a pieței futures sugerează că prețurile vor rămâne peste 4 dolari pe MMBtu până în martie 2022.
În ceea ce privește oferta, aproape 30 de milioane de tone de LNG suplimentare sunt așteptate anul acesta, dar vor fi absorbit rapid de primele două regiuni consumatoare din Europa și Asia, spun analiștii. Cele două piețe se vor lupta pentru aprovizionarea cu LNG în această iarnă, mai ales dacă vor fi temperaturi scăzute.
(sursa: Mediafax)
Trimite articolul
XCe noroc ca centrala noastra cea noua functioneaza cu gaz…
Tin minte (se pot cauta pe net articolele din perioada cand a fost construita) ca unul din argumentele chelului pentru centrala avion pe gaz a fost ca gazul e ieftin, si va fi mereu…
He did it again!
-
Toti expertii l-au avertizat pe Chel sa nu o faca pe gaz ca nu e rentabila, se stia de 10 ani ca pretul va exploda la gaz, numai Chelul in nebunia, si in lumea lui complet paralela , el face ce vrea el stie totul.
Este aşa de simplu: CE sã dea voie la subvenţionare de energie, domnule preşedinte, suspendând în perioada de pandemie economia de piaţã în întreg sectorul energetic, gaz metan, gaz propan, electricitate, carburanţi (benzinã, motorinã, gpl, kerosen, hidrogen, abur), pentru a opri tsunami-ul de creştere a preţurilor produselor care au la bazã condum de energie.
Pentru ce, domnule prim-ministru, pentru cã economia de piaţã ìn pandemie, nu mai se regleazã cu mecanismul cerere şi ofertã.
Bugetele care pot sã susţinã creştere economicã de x sau y la sutã, sã subvenţioneze cât pot valul pandemic de scumpire fãrã piaţã.
Suntem în razboi, rãzboi pentru viaţa demos-ului în domocraţie, pentru aceasta luptãm, supravieţuirea fãrã stãri conflictuale între necesar de viaţã şi arbitrar investiţionsl, domnilor preşedinţi de Camere, prefecţi, preşedinţi de judeţe, primari, consilieri din toate structurile democratice.
Subvenţia pe timp de pandemie, digul supravieţuirii, domnilor din mass-media.
-
Ai dreptate . chestia asta se putea prezice usor cu 5-10 ani in avans . nostradamus tu esti ? sa-mi bag pula
-
Preferam sa bagi in ma-ta repede.
-
Se pot face wc-uri pe roţi.
Deci dacă la iarnă este cald, tot bate vântul.
Leii plâng
Strãmoşii noştri intrau în peșteri. Ce fãceau ei acolo? Se aurocompensau termic. Astăzi nu se mai poate. Se vrea producție.
1. O lege europeană a compensării climatice ar aduce egalitate de șanse. De la tropice (zero la Ecuator) să urce o compensare climatică pe facturã pânã la Cercul Polar (100%). Termia ar fi astfel nu o exploatare şi numai ceea ce ar trebui sã fie, o binefacere civicã.
2. Avantajele, dezavantajele sistemelor de producţie se cunosc. S-a uitat subterfugiul că se poate trăi din furt peste tot. Societatea europeanã trebuie să împartă în producători şi neproducãtori iar cei apţi pentru muncă dar care nu lucrează sã devinã muncitori. Munca a ridicat pe om din peșteri în blocuri înalte, compensate civic.
3. Este civic sã compensezi, este umanitar. Înțelegi cu adevărat că acesta este progresul, protecția mai mare, de la bipezi la zgârie-nori.
Autocompensarea termică în peșteri trebuie înţeleasã că se strângeau unii în alții și tremurau.
Din frecare firele de păr cădeau și goi devenind, am avut cu toţii nevoie de o nouă compensare, hainele și tot astfel, astăzi este nevoie de o altă compensare.
La noi se scumpeste gazul in fiecare an si daca la nivel mondial pretul acestuia scade, firmele de gaz productie, gtransport, furnizori au niste profituri exorbitante pe seama scumpirilor arbitrare si jecmanirea abonatilor, gazul pentru populatie ar trebui sa fie la un pret simbolic pentru ca noi avem destul gaz pentru consumul populatiei care ar trebui sa beneficieze de el .
Asa au spus distinsii gazetari impreuna cu asa-zjsii specialisti si despre curentul electric,ca dupa iulie a.c. acesta se va scumpi.Pai la mine pe factura din iulie ,dupa refacerea noului contract cu ELECTRICA FURNIZARE,curentul s-a ieftinit cel putin cu 15%,Concluzie”ziaristii neavand alte stiri senzationale ,inventeaza ei stiri false ca sa ne tina mereu ingrijorati.Eu cred ca 80% dintre ei sunt de slaba calitate umana ori ca pregatire profesionala.Stiti vorba aceea”MINTI CA O GAZETA.
Va ajunge pretul la gaz la 10 lei litrul , gasim soluti alternative , trecem pe lemne