Dar guvernul maghiar nu se rezumă doar la cuceriri pământene, ci vrea şi în spaţiu, scrie Ziarul Financiar.
[eadvert]
Geografia nu permite Ungariei o ieşire directă la mare, dar acest lucru nu împiedică guvernul de la Budapesta să-şi facă port maritim. Aşa cum China încearcă să-şi croiască drum fizic şi comercial prin Europa de Est spre inima continentului, spre consumatorii mai bogaţi din zona euro, la fel şi Ungaria ţinteşte Vestul. Îşi dezvoltă propriul port la Mediterana, în Italia, pe un teren cumpărat în zona portului Trieste.
Un drum de la Budapesta la Trieste durează, pe autostradă, via Slovenia, circa 6 ore, iar cu trenul cam 10 ore, cât o călătorie Bucureşti-Timişoara.
Guvernul maghiar spune că investiţia va ajuta companiile ţării să accelereze transporturile cu exporturi. Este vorba de o investiţie de circa 100 de milioane de euro făcută de compania de stat maghiară Adria Port într-un terminal polivalent în zona Noghere. Terenul cu pricina are o suprafaţă de 32 de hectare şi este concesionat pe 60 de ani. Exporturile maghiare vor ajunge la mare cel mai probabil pe calea ferată, având în vedere parteneriatele încheiate de Adria Port cu Rail Cargo Austria şi cu Hamburger Hafen & Logistik.
Ruta şi sistemul sunt deja folosite de companiile ungare care exportă. Traficul, în punctul de maxim, s-a situat la circa 1.050 de trenuri pe an. Investiţia maghiară a fost înlesnită de Consiliul de Stat al Italiei şi când portul va fi gata va putea gestiona cel puţin 70-80 de mii de containere pe an, sau două milioane de tone de mărfuri anual, potrivit Hungary Today. Aceasta înseamnă că portul va avea şi facilităţi logistice. Presa maghiară speculează că proiectul este posibil mulţumită alianţei dintre premierul maghiar Viktor Orban şi Matteo Salvini pe când politicianul italian de extremă dreapta era ministru de interne.
Trieste este însă a doua alegere a Ungariei, prima fiind portul sloven Koper. Proiectul a eşuat, probabil din motive politice, deoarece aliatul sloven al lui Orban nu a reuşit să câştige alegerile, notează Hungary Today. Pentru a avea acces la Koper, guvernul ungar ar fi fost dispus să investească 200 de milioane euro într-o linie de cale ferată slovenă. Mai recent, Ungaria şi-a pus pe jar vecinii slovaci. Guvernul lui Orban a emis în vara acestui an un decret pentru înfiinţarea până în septembrie a unui fond – Termofold Magantokealap, sau Fondul de private-equity pentru teren agricol – cu scopul de a achiziţiona terenuri agricole în Europa Centrală şi de Est.
Justificarea oficială este de a „pune bazele pentru expansiunea internaţională a companiilor agricole maghiare“. Fondul ar urma să aibă resurse financiare de 400 de milioane de euro, din care 70% ar proveni de la bugetul de stat. Multă vreme, proiectul a fost înconjurat de secrete, însă veştile despre planurile Budapestei au ajuns şi la presa slovacă şi i-au neliniştit pe conducătorii Slovaciei.
Au urmat critici, reproşuri şi provocări. Guvernul slovac a reacţionat printr-un proiect de modificare a legii terenurilor agricole pentru a se prevedea obligativitatea informării ministerului de externe în cazul achiziţiilor de terenuri de către un alt stat. De asemenea, doar fermierii activi ar avea dreptul să cumpere terenuri agricole. În urma discuţiilor dintre oficialii celor două ţări, guvernul maghiar a renunţat la planurile de a achiziţiona terenuri în statele vecine.
Euractiv a calculat că dacă banii fondului ar fi fost împărţiţi în mod egal pentru fiecare stat vecin, Ungaria ar fi putut cumpăra 9.000 de hectare de teren arabil în sudul Slovaciei. Pe lângă chestiunea agricolă, guvernul slovac a aflat, tot din presă, că Budapesta intenţionează să aloce patru milioane de euro pentru renovarea unor biserici slovace. Biserica catolică a lăudat gestul, guvernul slovac nu. Dar „asediul“ maghiar nu s-a oprit aici.
Ministerul slovac al economiei s-a văzut nevoit să intervină pentru a împiedica vânzarea unei participaţii minoritare la compania de energie Stredoslovensk· energetika către gigantul ungar de profil MVM. Stredoslovensk· este al doilea cel mai mare producător de electricitate din Slovacia, în timp ce MVM este cel mai mare furnizor de electricitate din Ungaria şi este deţinut de stat. Guvernul slovac a spus, explicit, că nu agreează ideea ca Ungaria să facă investiţii financiare semnificative în ţară. MVM ar fi oferit pentru acea participaţie 1,2 miliarde de euro, mai mult decât oricare alt competitor.
O acţiune externă maghiară cu mai mult succes este accesul la terminalul de gaze naturale lichefiate de pe insula croată Krk, inaugurat la începutul anului. MVM are o subsidiară croată, iar aceasta a primit primele livrări odată cu punerea în funcţiune a facilităţilor de acolo. Dacă expansiunea terestră a Ungariei pare să fie limitată din motive politice, poate cea spaţială să fie fără limite.
Luna aceasta Budapesta a dat startul implementării strategiei spaţiale naţionale care are ca scop, printre altele, trimiterea în spaţiu, pe Staţia Spaţială Internaţională, a unui astronaut maghiar până la mijlocul acestui deceniu. De asemenea, Ungaria vrea să lanseze un satelit de telecomuncaţii propriu. Guvernul a stabilit un fond care să finanţeze companiile din sector.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
X… bravo lor, ai nostri sunt in epoca de piatra. Acu’ s-au coalizat impotriva ploii … vai de noi
totul in umbra si finantarea lui putin!!!! Sa amintim acest lucru ca este important. Hungaria un avanpost a lui putin in inima europei!
-
Propaganda asta ieftină cu rușii și cu Putin e pentru proști.
Vezi că în timp ce americanii latră la ruși, tot ei fac afaceri cu rușii.
Rușii stau la aceeași măsa cu americanii și cu chinezii și împart lumea impreuna cu Klaus Schwab la Forumul Mondial Economic.
Ungurii sunt deștepți, își cunosc bine interesul.-
deștepți nu prea sunt huni ei doar speculează si sunt dupa cum bate vântul niste neînsemnați care ling unde e loc de mai binele fel si progeniturile lor născute in tara ! dupa cum bate vântul unde e loc de furat de lins de prădat si da da da si nu nu nu in lins
-
cred ca te uiti in oglinda…
-
Asa cum stim din istorie si daca ne uitam la tv nu? Intrebarea e ca cine linge si a lins oare?
-
Oare cine a întora armele către proprii aliați???
-
Goanga mancatoare de creier ar muri de foame in capul tau sovin.
-
-
Așa ești plătit să vorbești.
Compania MOL există datorită rușilor. Ungaria, pentru că face jocul lui Putin, cumpără gaz de la GAZPROM la cel mai mic preț din Europa. Centrala atomică de la Paks urmează să fie extinsă cu reactoare rusești și pe bani rusești. Lista e destul de lungă. Orban e omul lui Putin. Iar Uniunea Europeană e de acord, pentru că altfel polonezii s-ar înțelege prea bine cu ungurii.
-
iohannis omul cui e atunci ?, romania exista datorita francezilor, ma gandesc ca si asta stii.
-
vrei sa spui ca nemtii din fuctia de boss al eu , nu a vrut sa bage banii in boboarele mai mici si cu tari de suprafete mai mici, ce a preferat sa investeasca in cea mai mare tara ex cortina , adiacenta granitelor de , si uite asa restu sa pupe poala cui vrea dintre estici.
-
Germania este cel mai mare investitor în Ungaria.
-
-
am prefera si noi ca Iohannis sa fie “omul lui Putin” , daca facturile la energie ar fi si la noi mai mici cu 50% , ca si in Ungaria !!!
-
“Camarazii” soldați ruși se distrau spărgând dinții românilor cu patul puștii.
-
-
pai de ce ati trecut de partea lor ?
-
-
-
noroc cu noi ca suntem un bastion al democratiei si al bunastarii in Europa de Est 🙂 🙂 🙂
-
Ești tare spălat pe creier ori invidia vorbește din tine
Interesul tuturor europenilor ar fi stabilirea de relatiii bune atat cu Rusia cat si cu China. Asta ar dicta orice logica. Ungurii au inteles perfect, noi ne dam mari antirusi cu rachete, sisteme antirachete, etc. Merita ? Mai ganditi-va putin …
-
Surpiza si bucuria va veni cu noile oferte de la electrica pentru anul viitor 1,32-1,42 ron/kw si altele de la distribuitorii de gaz. Pai in Ungaria pretul la energia electrica este de 0,52 lei/kw si pretul gazului cu 3 ori mai ieftin.
astia sunt banii lui putin si ai chinilor pt expansiune in inima europei occidentale. ungurii se joaca iar cu focul.
banii lui putin si ai chinezilor
-
m…da , mai bine saraci si prosti ca noi .
acele „biserici slovace“ sunt tot atât de slovace cât de „românești“ sunt multe biserici din Transilvania
-
futu-ma, destept esti! ))
De ce va bate in ochi daca altii sunt mai destepti ca noi?
Ziceti ca ei sunt lingatori? In umbra lui putin? oare.
Explicatim atunci ca ai nostri conducatori ce fac?
Cine vrea sa cumpere portul din constanta? Adica care tara vrea sa vanda potul maritim propriu?
Cine a exploatat padurile din romania? Si in aceeasi timp care tara ii care a vandut padurile?
Si multe altele….
Ungaria, condusa de politicieni ambitiosi, cu coloana, iubire de tara si capabili de fapte laudabile in folosul tarii.
Acum nu stiu cat de tributari sunt propagandei de la Moscova, e laudabil ca o tara mica mambra a UE este neatarnata tampeniilor emanate de odihnitii de la UE, fac afaceri si comert cu toata lumea nu numai cu membri UE, ceea ce nu este de condamnat.
“Ungurii sunt destepti, isi cunosc bine interesul” si adaug au o diplomatie stralucita, pe noi ce ne opreste, va spun eu, obedienta si slugarnicia.
-
Pai da, mai anonimule! Ar fi mai bine o mica dictatura si la noi, un tatuc ales pe viata si eventual intemeietor de dinastie, nu-i asa? Ce reguli, ce democratie, ce civilizatie? Astea-s mofturi! Noi vrem sa ne facem de cap cum vrem in tara asta, nu sa ne impuna altii reguli de democratie si civilizatie. Daca noi avem chef sa ne cacam in fundul curtii, asa sa fie! Daca vrem sa aruncam gunoaie peste tot, si sa nu respectam legi si norme, asa sa fie! Daca vrem sa interzicem avortul si libera exprimare, lacat pe gura si pe alte cele! Moscova nu are niciun amestec in tot razboiul asta propagandistic, ca aia sunt marii nostri prieteni, inocenti si puri. Lumina vine de la rasarit! Pana mai ieri plangeati in hohote dupa Ceausescu, acum va udati toti de admiratie in fata unor dictatori mai mici sau mai mari! Democratie? Nu e buna! Vrem tatuc, vrem model corean (de Nord, nu de Sud!)! Vrem gandire de Ev mediu si ambitii imperiale! Ce ne trebuie noua Europa? Aia doar ne tin in loc! Daca traditionalii nostrii prieteni de la rasarit au vise imperiale si se viseaza tar si sultan, de ce sa nu viseze si bozgorimea la un imperiu, ca doar e la moda!?
-
iar incepi cu bozgorizarile cacanare? si te mai miri ca te face lumea vinitura si rromulan.
-
Pai nu despre ungurime si visul ei iredentist si expansionist de a redeveni imperiu este vorba in articol, bozgore? Nu ma face lumea “vinitura”, ci ma fac asa doar aceia care sunt adevaratele “vinituri”, adica tu si alti sovini iredentisti ca tine, bozgore. Mai nou vad ca nu puteti dormi nici noaptea de gandul modificarii Constitutiei Romaniei! Nici macar nu va mai ascundeti intentiile de ceva vreme, ca planul este evident si-l urmati pas cu pas, zi de zi, sustinuti si impinsi de la spate de Budapesta. La orice articol pe bihon, sariti cu denigrarile si injuratul romanilor, ca poate-i lamuriti ce bine le-ar fi cu capitala la Budapesta, sub stapanirea voastra “luminata”! Ei, uite ca la un articol despre nationalismul si expansionismul vostru am si eu de comentat, chiar de nu-ti convine. Si de nu-ti convine, p-aci ti-e drumul, catre pusta, ori catre stepele Asiei, daca te-or primi ai tai!
-
-
Oradeanule daca francezii trageau granita cu cativa km mai spre est si tu ai fi bozgor, dar asa ai ramas un opincar de neam prost.
-
nu ti-a spus nimeni pana acum ca esti o maimutza proasta, iredentista ? daca nu ti-a spus, e pt ca nu te-a auzit inca vorbind