„Putem și trebuie să combatem Mpox împreună”, a afirmat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferințe de presă.
El a subliniat că ne aflăm în fața unei decizii: vom utiliza sistemele actuale pentru a controla și eradica Mpox la nivel global sau vom repeta un nou ciclu de panică și neglijență? Potrivit lui, felul în care vom reacționa acum și în anii următori va reprezenta un test esențial pentru Europa și pentru întreaga umanitate.
Observațiile sale au fost făcute la aproape o săptămână după ce OMS a declarat epidemie de Mpox, anterior cunoscută ca variola maimuței, o urgență de sănătate publică de interes internațional, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecție virală în Republica Democrată Congo, care s-a răspândit în țările vecine, marcând astfel cel mai înalt nivel de alertă.
Ce este Mpox?
Mpox este o boală virală care se transmite de la animale la oameni, dar și prin contact fizic direct cu o persoană infectată. Primele semne și simptome sunt febra, durerea de cap, ganglioni inflamați, dureri de spate și dureri musculare. După ce febra scade, poate apărea o erupție cutanată, care provoacă mâncărime sau durere extremă.
Aceasta se modifică și va trece prin diferite stadii, iar apoi va forma o crustă, care va cădea mai târziu. Infecția se vindecă după 2-4 săptămâni, dar în unele cazuri poate fi fatală. Mpox este provocată de un virus din aceeași familie cu variola, dar, în general, este mult mai puțin gravă.
Transmiterea virusului
Mpox se poate transmite prin: strănut și convorbirea apropiată cu o persoană infectată; sărut sau contact sexual; atingerea erupțiilor de pe pielea bolnavului; contact cu hainele, prosoapele și alte obiecte folosite de o persoană infectată, în special la nivelul ochilor, gurii sau pe leziuni la nivelul pielii. În timpul epidemiei începute în anul 2022, cel mai frecvent mod de transmitere a virusului a fost prin contact sexual. O altă cale de transmitere este contactul apropiat cu animale infectate, cum ar fi maimuțele, veverițele și șobolanii.
Cel mai frecvent, Mpox apare în satele izolate din pădurile tropicale ale Africii de Vest și Centrale, cum ar fi Republica Democratică Congo, unde a fost prezentă de mult timp. În aceste zone, se înregistrează anual mii de infecții și sute de decese, copiii sub 15 ani fiind cei mai afectați. Până în prezent, în acest an au fost raportate mai mult de 2.100 de cazuri confirmate în laborator, dar și 13 decese, în 12 țări (Burundi, Camerun, Republica Africană Centrală, Congo, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Kenya, Liberia, Nigeria, Rwanda, Africa de Sud și Uganda), comparativ cu anul 2023, când au fost înregistrate 1.145 de cazuri confirmate și șapte decese, în 11 țări.
„Suntem angajați activ în lupta împotriva epidemiei, colaborând îndeaproape cu guvernele și comunitățile pentru a întări măsurile de control al Mpox și pentru a intensifica eforturile de a combate extinderea virusului prin acțiuni coordonate cu partenerii și autoritățile naționale”, a declarat Dr. Matshidiso Moeti, Director Regional al OMS pentru Africa.
Măsuri pentru prevenirea răspândirii
Pentru gestionarea simptomelor și prevenirea răspândirii Mpox, este esențial să se respecte anumite măsuri. Este recomandat ca persoanele infectate să rămână izolate acasă și dacă este posibil, în propria cameră. Practicarea unei igiene riguroase este crucială: spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea dezinfectantului pentru mâini, mai ales înainte și după atingerea leziunilor. Purtarea unei măști și acoperirea leziunilor în prezența altor persoane sunt măsuri importante, până când erupția se vindecă complet.
Trebuie evitată spargerea veziculelor sau zgârierea leziunilor, deoarece acestea pot încetini procesul de vindecare, pot răspândi erupția în alte părți ale corpului și pot cauza infecții suplimentare, potrivit recomandărilor făcute de OMS Africa. Deși există vaccinuri disponibile, acestea sunt de obicei accesibile doar persoanelor expuse riscurilor sau celor care au avut contact strâns cu o persoană infectată. Recent, OMS a cerut producătorilor de medicamente să ofere vaccinurile împotriva Mpox pentru utilizare în situații de urgență, chiar și în lipsa aprobării oficiale.
Având în vedere că CDC Africa a declarat o urgență de sănătate publică la nivel continental, se speră că acest lucru va permite guvernelor să își coordoneze mai eficient răspunsul și să faciliteze livrarea mai rapidă a medicamentelor și ajutoarelor în regiunile afectate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!