[eadvert]
Programul Artemis plănuiește să trimită oamenii înapoi pe suprafața Lunii la mai bine de 50 de ani de la misiunea Apollo.
Misiunea este alcătuită din trei etape, prima este un zbor de 42 de zile fără echipaj în jurul Lunii, pentru a testa racheta uriașă și nava spațială Orion în care vor călători în cele din urmă astronauții. În timp ce se află în spațiu, va lansa 10 CubeSats (un tip de satelit miniaturizat), care vor efectua o varietate de lucrări în spațiul adânc, de la studiul modului în care radiațiile afectează ADN-ul drojdiei până la căutarea gheții pe Lună.
Vremea este un obiectiv important al misiunii de testare, razele cosmice galactice prezentând cel mai mare risc pentru viitoarele echipaje. Centrele meteorologice spațiale nou construite vor cerceta vântul solar și fluxurile solare (lumina solară concentrată), precum și ejecțiile de masă coronară (expulzii mari de plasmă și câmp magnetic din stratul superior al Soarelui).
Un nou vehicul lunar va combina, de asemenea, tot ce este mai bun de la istoricele buggy-uri lunare Apollo și roverele Marte, permițând astronauților să le piloteze atât în persoană cât și de la distanță.
Orion va zbura la aproximativ 96 de kilometri deasupra Lunii și va reintra în atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 40 de mii de kilometri pe oră înainte de a ateriza în largul coastei Californiei. Camerele din interiorul și din exteriorul lui Orion vor transmite imagini și videoclipuri de pe parcursul misiunii. Dacă totul merge conform planului, aceasta va rămâne în spațiu mai mult decât orice navă umană din istorie.
Un echipaj se va atașa și va decola pentru prima dată pentru mai multe teste în timpul Artemis 2. Cei patru astronauți nu au fost numiți până acum, dar această etapă este stabilită pentru 2024. Cu o durată de aproximativ opt până la 10 zile, ei vor face un zbor lunar înainte de a se întoarce pe Pământ.
Oamenii vor ateriza din nou pe Lună în timpul Artemis 3, NASA spunând că echipajul va include prima femeie și persoană dintr-un mediu etnic divers. Cronologia depinde de cât de bine merg misiunile anterioare, dar în prezent este programată pentru 2025.
Lansarea cu succes a rachetei reprezintă o etapă cheie pentru programul Artemis al NASA, care își propune să trimită prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună. Agenția nu mai lansase un vehicul spațial conceput să trimită astronauți pe Lună din 1972.
Încercarea inițială de lansare a rachetei Artemis, în august, a fost anulată din cauza unui senzor defect al motorului. După aceea, scurgerile de hidrogen au obligat agenția să facă reparații. De asemenea, din cauza Uraganului Ian racheta a fost depozitată iarăși în hangarul său.
După ce racheta a fost readusă pe rampa de lansare de pe coasta Floridei, a fost lovită de uraganul Nicole, care s-a dovedit a fi o furtună mai puternică decât se așteptau oficialii. În urma incidentului, o fâșie subțire de material de calafat care umple un mic gol în partea de sus a rachetei, acolo unde se află capsula echipajului Orion, s-a rupt, iar managerii au spus atunci că este prea sus pentru a fi reparată, potrivit skynews.
Inițial, NASA a fost îngrijorată de faptul că mai multe bucăți ar putea fi dislocate în timpul decolării lovind astfel alte părți ale rachetei, dar Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis 1, a spus că inginerii au analizat situația pe larg și au dat undă verde decolării, neexistând pericole.
NASA speră să construiască o tabără de bază unde să desfășoare misiuni anuale, dar și să o folosească ca banc de testare pentru misiuni mai ambițioase, începând cu aducerea unui om pe Marte.
Trimite articolul
Xla ora 8 48 si 27 de secunde mai exact