Înotătorul pe distanță lungă francez Ben Lecomte s-a scufundat timp de 80 de zile în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific în scopul colectării de informaţii ştiinţifice. Acesta a povestit ce l-a şocat în timpul expediţiei şi care au fost primele sale impresii, potrivit CNN.
În luna iunie, Ben Lecomte a pornit din Hawaii pentru 80 de zile de scufundări în cel mai mare conglomerat de gunoaie marine din lume. Francezul în vârstă de 52 de ani a înotat timp de opt ore în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătraţi. Zona este de trei ori mai mare decât teritoriul Franţei şi este mărginită de curenţi extrem de puternici, care au atras deşeurile spre centru, formând astfel un vortex.
Studii recente estimează că insula cuprinde cel puţin 79.000 de tone metrice de plastic, din care 10% sau 20% ar fi ajuns în mare în urma tsunamiului care a lovit coasta Japoniei în 2011. Unele deşeuri sunt biodegradabile, dar o bună parte dintre acestea se descompun sub acţiunea soarelui şi a valurilor în ceea ce este numit în mod generic microplastic.
Lecomte a mărturisit că se aştepta să găsească tot felul de gunoaie, aşa că nu a fost surprins de periuţele de dinţi, jucăriile de plajă și echipamentele de pescuit din apă. Cu toate acestea, a rămas neplăcut impresionat de cantitatea uriaşă de microplastic, care a transformat acea zonă a oceanului într-o masă similară unei “supe de plastic”.
Trimite articolul
XPropaganda ieftina.