De la începutul anului, execuţiile pentru infracţiuni legate de droguri constituie două treimi din totalul execuţiilor din Iran, afectând în principal ”persoane provenite din medii marginalizate şi defavorizate din punct de vedere economic”, indică un raport al organizaţiei internaţionale.
[eadvert]
Iranul a executat prin spânzurare şapte bărbaţi pentru implicarea lor în protestele antiguvernamentale declanşate în septembrie anul trecut, dar militanţii pentru apărarea drepturilor omului au subliniat că în ultimele luni a sporit numărul execuţiilor şi pentru alte fapte, în special legate de droguri.
Amnesty International a precizat că membri ai minorităţii etnice baluce reprezintă aproape o cincime din execuţiile înregistrate în Iran, în contextul în care această minoritate ”nu constituie decât 5% din populaţia iraniană”.
”Ritmul în care autorităţile procedează la execuţii pentru infracţiuni legate de stupefiante, încălcând dreptul internaţional, este o dovadă a lipsei lor de compasiune şi a desconsiderării flagrante a dreptului la viaţă”, a declarat Diana Eltahawy, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Ea a subliniat că întreaga comunitate internaţională trebuie să se asigure că în iniţiativele de combatere a traficului de droguri cooperarea nu contribuie, direct sau indirect, la privarea arbitrară de dreptul de viaţă şi la alte încălcări ale drepturilor omului în Iran.
Organizaţia Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, a declarat că cel puţin 307 persoane au fost executate în 2023 în Iran, cu peste 75% mai multe în raport cu perioada similară a anului trecut.
sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XAr trebui trasi in tzapa pentru droguri…
Traficantii de droguri nu sunt oameni, deci nu au drepturi. La noi de ce nu se poate face la fel?
Iranul nu este considerata o democratie insa pentru trafic de droguri cred ca este cea mai buna metoda de “preventie”. Pentru consumatori ar trebui ca masurile sa fie cele medicale sau altele.