Compania Gazprom a anunţat că şi-a atins obiectivul de umplere a depozitelor interne, la două zile după ce preşedintele Vladimir Putin a cerut companiei să înceapă să aprovizioneze depozitele europene. Intervenţia vine după ce unii analişti au afirmat că Moscova a alimentat o criză energetică prin reducerea livrărilor.
[eadvert]
Preţurile spot din Marea Britanie au scăzut cu aproape 20%, după ce s-a tranzacţionat la niveluri record în cea mai mare parte a lunii octombrie.
Cu toate că preţurile sunt încă de aproximativ trei ori mai mari decât la începutul anului, scăderea va oferi o relaxare pentru industriile energofage şi va spori speranţele că efectele negative ale preţurilor la gaze asupra economiilor nu vor fi atât de grave. Preocupările legate de inflaţie au fost, de asemenea, accentuate de creşterea preţurilor la gaze, ceea ce a sporit presiunea asupra băncilor centrale pentru a lua în considerare creşterea ratelor dobânzii.
Traderii au avertizat că preţurile ar putea creşte din nou în mod rapid dacă livrările suplimentare din Rusia nu se materializează în noiembrie, dar au spus că semnalele de la Moscova au fost suficiente pentru a bloca creşterea care se manifesta de luni de zile.
Contractele din Marea Britanie cu livrare în decembrie au scăzut cu 15%, în timp ce referinţa europeană a scăzut cu aproape 12%, la 65,70 euro pe megawatt oră, după ce în urmă cu două săptămâni se tranzacţiona la peste 100 de euro.
“Totul se leagă de Rusia şi de speranţa că, în sfârşit, livrările vor creşte, după jocurile pe care le-am văzut din partea Moscovei în acest an”, a declarat un director din domeniul comerţului cu energie.
Gazprom a anunţat vineri că va finaliza stocarea internă până pe 8 noiembrie, aceeaşi zi despre care Putin a spus că ar trebui să fie termenul pentru începerea livrărilor suplimentare spre Germania şi Austria, reduse la niveluri neobişnuit de scăzute înainte de iarnă.
Cu toate acestea, există în continuare îngrijorări legate de faptul că Europa începe iarna cu niveluri mai scăzute de gaze în depozite decât de obicei şi, dacă vremea va fi puţin mai rece decât în mod normal, aprovizionarea ar putea rămâne la limită, ceea ce ar oferi impulsiona preţurile.
Rusia a negat în mod constant restricţionarea livrărilor către Europa, dar şi-a limitat exporturile la cele acoperite de contracte pe termen lung în 2021 şi şi-a adus propriile instalaţii de stocare la niveluri mult mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă a anului.
Putin a declarat că, dacă Europa doreşte mai mult gaz, atunci ar trebui să aprobe gazoductul Nord Stream 2 către Germania, care s-a confruntat cu opoziţia SUA şi a ţărilor est-europene.
De asemenea, aprovizionarea cu gaze s-a restrâns la nivel mondial, pe măsură ce economiile şi-au revenit după pandemie, Asia plătind o primă pentru a atrage mai multe încărcături de gaze naturale lichefiate, lăsând mai puţine spre Europa.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XSa se prăbușească și la noi dar nu la noi se va scumpi mai departe ca asa îs băieți deștepți la noi o inbarliga cumva
-
Minciuna verde. Restrictii sau se ia curentul.
Iar se lasa cu inchideri si restrictii, Covid19. Restrictiile si inchiderile sunt masuri menite de a reduce consumul de energie electrica. Paonurile solare produc mai putina energie electrica pe timp de iarna iar consumul creste. Ne paste un blackout, o pana de curent electric, care poate sa dureze zile/saptamani.
Centralele pe carbuni si atomice sunt scoase din uz din cauza vechimii iar altele noi nu se mai construiesc pentru ca statele, capusate de bugetari, sunt falimentate, nu mai au bani pentru investitii, si nici chef.
O centrala atomica sau pe carbune costa miliarde de euro, statul doar incaseaza, nu mai investeste sume mari, iar privatii nu investesc de frica statului care pune impozite tot mai nesimtite pe absolut tot ce se consuma. In plus exisata si riscul, real, a nationalizarii.
Minciuna asta verde, ecologista, isi are radaciniile prin Germania unde doar pensiile bugetariilor, a functionarilor de stat, depasesc suma de 1200 de miliarde pe an. Doar pensiile!!! Alea da pensii nesimtite.
Pentru a face fata situatiei, statul german umfla PIBul artificial, prin migratie masiva, mai ales musulmani si africani, care consuma mult,inclusiv energie electrica, dar produc putin, ca si locurile de munca sunt limitate. Se consuma mai mult se si incaseaza mai mult impozit pe produse. Ei sunt alimentati de restul populatiei, prin cresterea impozitelor si a taxelor.
A aparut minciuna ecologista cu energie electrica produsa de solare si eoliene, doar ca energia produsa este greu de stocat, inmagazina. Nu e soare si vant nu mai ai nici curent. Simplu.
Cumva ar fi functionat totul daca nu aparea si masina electrica. Probabil ca asta la asta nu s-au gandit desteptii, nu a fost in plan. Asa se si explica faptul ca nemtii, francezii si alte tari producatoare de automobile au fost luati prin surprindere de cei de la Tesla si au ramas cu ani in urma cu tehnologia.
Elon Musk este un smecher care a mizat pe minciuna verde, ecologista, si a facut profit maxim si i-a si bagat in corzi pe mincinosi, verzi de ocazie, verzi de vreme buna, cu mult soare si vant, alde Merkel(care defapt e conservativa).
Alti profitori: semitii cei iluminati care transfera toata saracia si criminalitatea in Europa. Ei defapt, mai ales jidanii cei iluminati, stau in spatele marii minciuni ecologiste. I-au bagat pe teava pe fraieri cu tot felul de minciuni de viitor, exemplu Marea Resetare, Planul Kalergi, si de alea…
Collateral Damage, victime colatereale, este populatia alba, crestinii mai ales, ca intre timp s-a trecut chiar la exterminare prin vaccinare fortata.
Nu are nici un rost sa va puneti speranta in Putin ca el este inconjurat de evrei rusi, cei mai periculosi. China viseaza sa controleze lumea. Instrumntul, atata a rusilor cat si a chinezilor este Germania penetrata de serviciile rusesti, chineze, evreiesti, arabe,.. Mai rar o tara asa de vulnerabila. Vorba aia unde is bani is si curve..
Americanii au scazut livrarile. Gazprom le crescuse deja cu 16%. Drept multumire Ioropa publica minciuni in gazetele de invelit peste.
Scăderea preţului vine de la sf. Aşteaptã.
Sa se reflecte si la noi ac scadere in preturile DEJA majorate artficial……curent, gaz, alimente, etc…
Nu vreau sa iau apararea Rusiei, insa cred ca toate aceste crize sunt provocate de mintile “luminate” ale lumii din care face parte si conducerea UE. Nu cred ca viitoarea criza a energiei electrice este provocata de Rusia, ci de mintile intortocheate ale UE si nu numai, iar politicienii romani au “pus botul” la greu sau cu siguranta au fost cumparati.
Toata aceasta frasuneala este provocata tot de mintile odihnite ale lumii, acestia vrand sa ingenuncheze Rusia prin to felul de manevre razboinice la nivelul livrarilor de gaze si tot ce tine de aceasta materie prima indispensabila, cel putin la ora actuala.
Pai asta este daca UE a scazut procentul gazului rusesc si s-a bazat energia verde si gazul scump adus pe vapoare cisternă din SUA in locul gazului rusesc mult mai ieftin. Comenzile de gaz se procura din timp cu contracte pe termen lung adica pe 5-10-15 ani, numai asa poti procura la pret bun de la producator, iar tarile membre UE cam tarziu au dat seama cu nu le ajunge energia verde ( eoliene si vant). Trecerea de la gaz, carbune pe energia verde nu se poate face pe o zi pe alta, iar tehnologia mai trebuie mult sa se dezvolte ca sa fie si mai fiabile si sa rezolve problema de magazionare. Contradictoriu este si UE cand cere de la rusi reducerea pretului gazului dar mentine sanctiunile economice care afecteaza economia rusa. Asta este pretul politici energetice gresite al UE care o vedem in preturile dublate la incalzire si electricitate.
-
N-am vazut mult promisele vapoare cisterna cu gaz prin portul Constanta sau alte porturi.Pana la trecerea la energia verde trebuie sa treaca timp si sa fim pregatiti pentru asa ceva.In primul rand Romania a investit foarte putin in “energia verde”. Pana la urma ramane cum am stabilit, unii au gaze altii mai “cocosi” (politicieni cumparati) pe spezele cetatenilor n-au gaze de la rusi.
Daca s-ar prabusi de tot dar n-avem norocul asta, acum suntem la cheremul lui putin desi romania este a 3-a tara producatoare de gaz dar nu stim sa-l folosim, romania importa putin gaz din cantitatea necesara dar noi suntem cu scumpirile cele mai mari pentru ca suntem furati de guvernanti si firmele din domeniu care au profituri uriase pe seama consumatorior care sunt spoliati.