Războiul din Ucraina a determinat clienții din Uniunea Europeană să își reducă achizițiile de energie de la ruși. Pe fondul penuriei de gaze cauzate de lipsa aprovizionării cu gaze ruseşti, ţările UE s-au angajat să-şi reducă consumul de gaze cu 15%.
[eadvert]
Se încearcă impunerea unui plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești.
„O astfel de decizie unilaterală este, bineînțeles, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o încetare a livrărilor”, a declarat Miller.
Țările europene au fost avertizate cu privire la consecințele renunțării la energia provenită din Rusia. Nu există „nicio garanție” că Europa ar supraviețui acestui sezon de iarnă, bazându-se pe rezervele sale actuale de gaz, potrivit CNN.
Luna trecută, președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț. Acest ultim scenariu ar zgudui piețele energetice globale, lăsând economia mondială să se confrunte cu prețuri și mai mari la energie.
Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și primul exportator mondial de gaze naturale.
În martie, a fost aprobată Ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie și gaze în România. Măsurile au intrat în vigoare de la 1 aprilie.
Gazul a ajuns la cel mai mare preţ din istorie, lucru care se poate observa în facturi.
Vă reamintim că, la finalul lunii trecute, România avea depozitele de gaze aproape pline cu cel mai scump gaz de import, în proporție de 85%, la nivelul întregii UE fiind atins un grad de umplere de 88%.
Până la redesignul pieţei, între 1 decembrie şi finalul lunii martie 2023 România este nevoită să reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf. Nici de la nivel european şi nici pe plan local nu s-a comunicat care este referinţa faţă de care se va calcula reducerea de 5%. În general, orele de vârf sunt seara, în intervalul 18-20 și dimineața, în intervalul 8-10.
Parlamentul European insistă pe importanța luării unor măsuri de urgență menite să protejeze gospodăriile și firmele vulnerabile de creșterea prețurilor la energie. Potrivit eurodeputaților, acest lucru trebuie să fie însoțit de inovații și investiții masive în energia din surse regenerabile și în eficiența și infrastructura energetică.
Trimite articolul
XRomania extrage 90% din gazul consumat anual, in concluzie nu ar trebui sa fie afectată de prețul gazelor rusești, dar din cauza guvernanților incompetenți și nepricepuți au aliniat abuziv și inadmisibil prețul gazului extras la noi la prețul gazului international, ceea ce este inadmisibil. Acum furnizorii bișnițari și tâlhari se întrec în a marii preturile după bunul lor plac, iar instituțiile statului dorm și nu fac nimic pentru stoparea acestor scumpiri inadmisibile.