„Un poliţist la Alexandria a tras orbeşte cu arma personală asupra unui grup de turişti israelieni (…). Doi turişti au fost ucişi, precum şi un egiptean şi poliţistul a fost reţinut”, a anunţat televiziunea Extra News, citând “o sursă de securitate”.
[eadvert]
Egiptul, vecin al Israelului şi mediator esenţial în fiecare nouă izbucnire de violenţă între Israel şi Gaza cu care împarte de asemenea frontiera, a fost prima ţară arabă care şi-a normalizat relaţiile cu Israelul, în 1979.
Deşi guvernele au făcut pace – spre marea consternare a altor state arabe – în stradă în Egipt, Israelul rămâne un inamic jurat, notează AFP.
În iunie, trei soldaţi israelieni au fost ucişi de un “poliţist egiptean” care “s-a infiltrat” din Egipt în Israel înainte de a fi împuşcat, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene.
Potrivit versiunii egiptene, un membru al “forţelor de securitate care urmărea traficanţi de droguri” a traversat un punct de control al frontierei. Ceea ce a urmat a fost un “schimb de focuri care a făcut trei morţi în partea israeliană” în plus faţă de egiptean.
După incident, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a vorbit la telefon cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi autorităţile celor două ţări s-au grăbit să-şi reafirme cooperarea.
În schimbul normalizării, Cairo a recuperat Peninsula Sinai, ocupată de Israel de la înfrângerea arabă din 1967.
Acordul de pace a urmat războiului din octombrie 1973.
Hamas şi-a lansat ofensiva de o amploare fără precedent împotriva Israelului sâmbătă, la 50 de ani după războiul din 1973.
Mulţi turişti israelieni vizitează Egiptul, în special Sinai, unde pot ajunge cu maşina.
În ultimii ani, Israelul şi Egiptul au lansat o legătură aeriană directă între Tel Aviv şi Sharm el-Sheikh, o staţiune de pe litoralul Mării Roşii, în timp ce zboruri directe leagă deja Tel Aviv de Cairo.
sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!