Sensul deliberărilor nu a fost acela de a stabili un verdict ci doar de a decide dacă fostul președinte ar trebui sau nu judecat, luând în considerare probele strânse de procuratură. Decizia juraților nu este așadar o condamnare, ci doar una de începere a unui proces penal, a mai transmis sursa citată.
[eadvert]
Mai multe publicații americane, care au citat inclusiv surse din Secret Service, agenție care se ocupă cu protecția demnitarilor americani, Donald Trump va ajunge marți la biroul procurorului federal din Manhattan, unde urmează să se predea. Procedura este aceeași ca în cazul tuturor persoanelor trimise în judecată, mai exact acesta prevede amprentarea și fotografierea fostului președinte. Experții au transmis că este foarte puțin probabil ca fostul președinte să fie arestat, însă și dacă acest lucru se va întâmpla, se va stabili o cauțiune.
Imediat după ce a aflat decizia juraților, Trump a transmis pe rețelele de socializare că este supus „unei persecuții politice, iar decizia este o interferență în procesul electoral, la cel mai înalt nivel din istorie”, a relatat și Agerpres.
Acuzațiile exacte nu se cunosc încă, fiind vorba încă de un proces penal. Deliberările juraților au fost păstrate secrete, însă un judecător va transmite în scurt timp acuzațiile care îi vor fi aduse fostului președinte american. Totuși, presa americană a aflat că investigațiile desfășurate de procurorul Alvin Bragg s-a concentrat pe niște plăți făcute în 2016 unei actrițe de filme pentru adulți, Stormy Daniels. Acești bani au fost transferate actriței cu scopul de a-i cumpăra tăcerea în legătură cu aventurile sexuale ale candidatului, în acea perioadă, la președinția SUA. CNN a transmis că pornind de la această acuzație, procurorul a ajuns la identificarea a peste 30 de fapte de „fraudă în afaceri”.
Procurorul a prezentat juraților că plata a fost făcută către Michael Cohen, avocatul lui Trump din acea perioadă, din conturile Organizației Trump, mascată sub forma unor bonusuri. Cohen a admis că plățile au fost făcute cu scopul de a proteja șansele electorale ale lui Trump, acestea sunt considerate contribuții la campania electorală ale acestuia. Însă, legea electorală limitează la 2.700 de dolari donațiile care pot fi făcute pentru campania unui candidat, iar corporațiile nu au dreptul să facă niciun fel de donații. În cazul plăților către Stormy Daniels, acestea nu figurează ca donații în registre, ceea ce înseamnă că este vorba de o altă încălcare a legii electorale. De aici, au apărut și posibilele acuzații de fraudă.
Alte infracțiuni
Organizația Trump, compania de imobiliare deținută de fostul președinte, a fost pronunțată vinovată la începutul anului, pentru 17 infracțiuni, printre care fraudă fiscală și falsificarea unor documente. Compania a fost amendată cu 1,6 milioane dolari, iar Donald Trump și trei dintre copiii săi urmează să fie judecați separat, într-un proces civil, pentru aceste fraude, a mai transmis Biziday.
Comisia parlamentară care investighează asaltul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021, a recomandat în decembrie, anul trecut, punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru instigare la insurecție și obstrucționarea unei proceduri oficiale. Însă, acuzația poate fi făcută numai de către Departamentul pentru Justiție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!