La evenimentul de patru zile au participat membri ai organizațiilor civile și culturale din Ungaria, România și Serbia – printre care și Asociația Ér Hangja din Săcueni – cu scopul de a face primele demersuri comune spre unul dintre obiectivele principale ale proiectului: identificarea și promovarea pe scară largă a metodelor eficiente care sporesc performanța organizațiilor culturale dedicate dansului popular în comparație cu eficiența altor organizații civile. La întâlnirea de lansare a proiectului, au participat în total 28 de persoane din cele trei țări, toți fiind lideri sau membri ai unor organizații de tineret, civile sau culturale și, prin urmare, fiind direct implicați și interesați de tema proiectului.
Primele două zile ale întâlnirii de la sfârșitul lunii octombrie au fost dedicate cunoașterii reciproce și prezentării organizațiilor participante. După un început într-o atmosferă degajată, participanții s-au concentrat pe subiecte mai serioase, cum ar fi identificarea propriilor resurse, înțelegerea profundă a obiectivelor și rezultatelor așteptate ale proiectului, precum și revizuirea în comun a viitoarelor pachete de lucru ale proiectului.
În a doua parte a conferinței, participanții au analizat posibilitățile de conectare și valorificare a resurselor existente și, în cadrul lucrului în echipă, au comparat punctele slabe ale sectorului de tineret cu punctele forte ale organizațiilor culturale. În timpul atelierelor de lucru au fost stabilite și enumerate punctele de legătură specifice dintre cele două sectoare și s-au planificat modalitățile de exploatare a acestora. Elaborarea unui plan de acțiune pentru lunile următoare, precum și discutarea etapelor următoare ale proiectului au avut loc tot în partea a doua a întâlnirii.
Pe lângă activitățile de specialitate, participanții au avut ocazia de a gusta delicatesele gastronomice locale și de a vizita patrimoniul cultural al orașului Zenta, experiență îmbogățită de vremea blândă și însorită de toamnă.
După cum am mai relatat anterior, proiectul este rezultatul unei colaborări între Fóti Közszolgáltató Nonprofit Srl. din Ungaria, Asociația pentru Protecția Mediului Flow-E.R. din Zenta, Serbia și Asociația Ér Hangja din Săcueni, România. Inițiatorii și-au asumat realizarea unui ghid metodologic și a unei colecții de videoclipuri menite să sprijine dezvoltarea capacităților și eficienței organizațiilor civile de tineret. Acestea vor pune în centrul atenției exemplele pozitive din activitatea organizațiilor culturale dedicate dansului popular.
Întâlnirea a fost foarte productivă, fiecare participant luându-și rolul în serios, ceea ce a dus la conturarea detaliilor referitoare la conținutul ghidului metodologic și al videoclipurilor. Însă, cel mai important este că întâlnirea a fost o sursă de inspirație pentru participanți în munca lor viitoare, mulți dintre aceștia întorcându-se acasă cu idei noi și entuziasm. Pe lângă informațiile utile, aceștia au dobândit noi idei și o confirmare că nu sunt singuri în fața provocărilor și că, prin muncă comună, pot obține schimbări pozitive în ceea ce privește eficiența organizațiilor lor.
Proiectul internațional Hai la dans! este realizat cu sprijinul programului Erasmus+.
Citiți principiile noastre de moderare aici!