Academia Regală Suedeză de Științe a declarat că Goldin a „oferit prima descriere cuprinzătoare a câștigurilor femeilor și a participării pe piața muncii de-a lungul secolelor”, a relatat CNN.
[eadvert]
Claudia Goldin a furnizat primul raport amplu privind câștigurile femeilor care abordează motoarele cheie ale diferențelor de gen pe piața muncii. Cercetările ei surprind cauzele schimbărilor, dar și principalele surse ale disparităților dintre femei și bărbați.
Femeile sunt în mare măsură subreprezentate pe piaţa globală a muncii şi, când lucrează, ele câştigă mai puţin decât bărbaţii. Claudia Goldin a cercetat arhivele şi a colectat date de peste 200 de ani din SUA, ceea ce i-a permis să demonstreze cum şi de ce diferenţele de gen în privinţa câştigurilor şi a ratelor angajării s-au schimbat în timp.
Goldin a arătat că participarea femeilor pe piaţa muncii nu a avut un trend ascendent în întreaga perioadă analizată, formând-se curbe în formă de U. Participarea femeilor căsătorite a scăzut în contextul tranziţiei de la o societate agrară la una industrială, la începutul secolului XIX, dar a început să crească odată cu extinderea sectorului serviciilor, la începutul secolului XX. Goldin a explicat că acest tipar este rezultatul schimbării structurale şi al evoluţiei normelor sociale privind responsabilităţile femeilor faţă de casă şi familie, a relatat Economedia.
De-a lungul secolului XX, nivelul de educație a femeilor a cunoscut o creștere continuă, iar în majoritatea țărilor cu venituri mari a ajuns să fie substanțial mai ridicat decât al bărbaților. Profesoara Goldin a demonstrat că accesul la contraceptive a avut o importanță deosebită în accelerarea acestei schimbări, oferind noi oportunități în ceea ce privește planificarea carierei.
În pofida modernizării, a creşterii economice şi a sporirii ponderii femeilor angajate în secolul XX, o lungă perioadă de timp disparităţile de salarizare între femei şi bărbaţi au fost ridicate. Goldin a explicat că deciziile legate de educaţie, care afectează toată viaţa oportunităţile privind cariera, sunt făcute la vârste relativ fragede. Dacă aşteptările tinerelor sunt formate de experienţele generaţiilor precedente – de exemplu mamele lor – care nu au revenit la muncă până când nu au crescut copii, atunci evoluţiile vor fi lente, a mai scris sursa menționată anterior.
Diferențele de salarizare dintre cele două genuri sunt explicate, în mare măsură, prin diferențele dintre alegerile privind educația și profesia. Cu toate acestea, Claudia Goldin a demonstrat că cea mai parte a acestor diferențe sunt înregistrate în zilele noastre între femeile cu aceeași profesie, fiind cauzate de nașterea primului copil.
„Înţelegerea rolului femeilor pe piaţa muncii este importantă pentru societate. Datorită cercetărilor amănunţite ale Claudiei Goldin, ştim acum mult mai mult despre factorii de bază şi ce bariere ar trebui să fie rezolvate în viitor”, a apreciat Jakob Svensson, preşedintele Comitetului pentru Premiul Nobel acordat pentru Economie, citat de Economedia.
Claudia Goldin lucrează ca economist specializat pe piața muncii, însă este și istoric economic, fiind a treia femeie care primește Premiul Nobel pentru Economie. Este din SUA şi este profesoară de economie la Universitatea Harvard, Cambridge, SUA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!