Regina Elisabeta a II-a se află pe tron din 1952. Este cea mai lungă domnie a unui monarh din istoria Marii Britanii și în tot acest timp a pus zeci de prim-miniștri britanici, a participat la peste 20 de olimpiade de vară și s-a întâlnit cu mai mulți Suverani Pontif.
[eadvert]
Regina este piatra de temelie a Commonwealth-ului, patroana a sute de organizații de caritate și a jucat un rol esențial în alianța Regatului Unit cu multe țări.
Decesul ei aduce extrem de multă greutate, nu doar pentru Regatul Unit, ci pentru întreaga lume.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit
Imediat după ce pornește „Operațiunea London Bridge”, secretarul ei particular, onorabilul Edward Young, va transmite imediat un mesaj prim-ministrului în exercițiu. Astăzi, Liz Truss
Acest mesaj ar trebui să sune astfel: „Podul Londrei a căzut”.
Primul ministru este cel care va declanșa operațiunea London Bridge.
În câteva minute, cele 15 guverne din afara Regatului Unit, unde regina este șef de stat, vor fi informate prin intermediul unor rețele speciale, securizate. Iar acest lucru va fi urmat și pentru celelalte 36 de națiuni din Commonwealth și pentru liderii din întreaga lume.
Pe poarta Palatului Buckingham va apărea o informare cu vestea.
În același timp, se trimite un flash de știri pentru a alerta mass-media din întreaga lume.
Fiecare organ de presă este pregătit pentru știrea privind decesul Reginei. Fiecare post de radio are o rețea de lumini care va indica o catastrofă națională de acest fel.
Toate emisiunile BBC se vor opri și vor trece la difuzarea unui flux dedicat știrii. Prezentatorii de știri se vor schimba în costumele și hainele negre care sunt la îndemână în permanență în noul studio, iar marca tradițională BBC News de culoare roșie va deveni neagră.
Ziarele, canalele de televiziune și posturile de radio au pregătite zile întregi de reportaje.
În aceeași zi cu moartea Reginei, fiul cel mare al reginei, Charles, va deveni imediat rege, și se pare că afacerile de la Bursă și magazinele din Marea Britanie vor fi probabil închise în această zi, din respect pentru Regină.
A doua zi după moartea reginei, în transmisiune directă, Charles va ține primul său discurs oficial ca Rege, iar guvernul va depune jurământul la Deligence în sunetul unui salut cu 41 de tunuri în Hyde Park, Londra.
După aceea, Regele Charles, dacă acesta este numele pe care și-l va alege, va pleca într-o vizită în Marea Britanie, vizitând liderii de guvern în capitalele fiecărei țări, Edinburgh, Belfast și Cardiff, înainte de a se întoarce la Londra.
În această perioadă, canalele de televiziune vor difuza numeroasele documentare realizate deja în onoarea Reginei, iar BBC se va abține să difuzeze emisiuni de comedie, în semn de respect, până după funeralii.
La patru zile după moartea Reginei, sicriul va fi condus într-o procesiune militară de la Palatul Buckingham la Westminster Hall. Aici va fi depusă pentru următoarele patru zile.
După acestea, Regele Charles, familia și demnitarii îi vor prezenta respectul lor.
Apoi, ușile se vor deschide probabil pentru sutele de mii de oameni care vor sta la rând afară. Se estimează că înmormântarea va avea loc la 10-12 zile de la trecerea în neființă a Reginei, dar un lucru este sigur: ziua înmormântării va fi o zi de sărbătoare oficială pentru întreg Regatul Unit.
Bursa de Valori se va închide pentru a doua oară în mai puțin de 2 săptămâni, iar multe întreprinderi vor face același lucru și la ora 11:00 fix. Clopotele Big Ben vor bate, țara va tăcea, iar sicriul va fi adus în interiorul Westminster Abbey, unde 2000 de invitați speciali își vor pleca capetele în rugăciune.
După slujbă, sicriul va fi dus la Castelul Windsor și apoi, în cele din urmă, la Capela Saint George, unde Regina Elisabeta a II-a va fi probabil înmormântat alături de tatăl ei, Regele George al II-lea.
Probabil la un an după înmormântare va avea loc o încoronare oficială pentru Regele Charles va avea loc în cadrul unei alte sărbători.
În total, ținând cont de multiplele sărbători, de cheltuielile de înmormântare și de încoronare, se estimează că decesul Reginei va costa economia britanică miliarde de lire sterline.
În plus, sute de schimbări vor avea loc în Marea Britanie în lunile următoare.
Noua monedă britanică va fi tipărită cu portretul Regelui, iar cele cu chipul Reginei vor fi încet-încet eliminate din uz. Același lucru se va întâmpla și cu timbrele, cu pașapoartele și uniformele poliției și armatei.
Iar imnul național va fi schimbat în „God save the King”.
Întreaga lume, nu doar Commonwealth-ul, va reacționa la noul rege, care ar putea modifica familia regală britanică pentru totdeauna. De exemplu, în Australia există un sprijin tot mai mare pentru ca țara să devină o republică, iar moartea Reginei ar putea ascunde acest sprijin. Acest lucru ar putea determina alte țări să urmeze exemplul, ceea ce ar slăbi aproape sigur monarhia britanică.
Odată cu lansarea „Operațiunii London Bridge” va avea loc probabil cea mai mare înmormântare la care omenirea a asistat vreodată. Și poate fi sfârșitul unei epoci.
Mesajul noului rege, Charles
„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regat și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume”, este mesajul lui Charles.
Conform acestuia, în această perioadă de doliu „familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”.
(sursa: Mediafax)
Trimite articolul
XUn mare caca uns cu caca și monarhia asta. Dacă ești născut din sulă de rege ești mai superior.