Luptătorii Hamas au intrat în comunități și kibuțuri din apropierea Fâșiei Gaza și au ucis sute de israelieni și au luat sute de ostatici civili. O prezentare postată de BBC explică contextul și coordonatele esențiale ale evenimentelor recente.
Ce este Hamas?
Hamas este o grupare militară palestiniană care guvernează Fâșia Gaza. Acesta a jurat să distrugă Israelul și să înființeze în loc, un stat islamic.
[eadvert]
Hamas a purtat mai multe războaie cu Israelul de când a preluat puterea în Gaza în 2007. Între aceste războaie, a lansat sau a permis altor grupuri să lanseze mii de rachete spre Israel și a efectuat alte atacuri mortale. Israelul a atacat de asemenea de mai multe ori Hamas cu lovituri aeriene și, împreună cu Egiptul, a blocat Fâșia Gaza din 2007, invocând motive de securitate.
Zeci de țări au desemnat Hamas drept o organizație teroristă, deși unele aplică această etichetă doar aripii sale militare. Iranul furnizează sprijin material și financiar, iar Turcia se pare că adăpostește unii dintre liderii săi de top.
Partidul său rival, Fatah, care domină Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) și guvernează în Cisiordania, a renunțat la violență.
Ce este Fâșia Gaza?
Fâșia Gaza este un teritoriu lung de aproximativ 41 km și lat de 10 km, situat între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Aici locuiesc aproximativ 2,3 milioane de oameni, iar densitatea populației de aici este una dintre cele mai mari din lume.
Cum este viața în Fâșia Gaza?
Israel controlează spațiul aerian deasupra Fâșiei Gaza, litoralul său și reglementează cine și ce bunuri sunt permise să intre și să iasă prin punctele sale de frontieră. Similar, Egiptul controlează trecerea persoanelor prin frontiera sa cu Gaza.
Aproximativ 80% din populația Fâșiei Gaza depinde de ajutorul internațional, conform ONU, și aproximativ un milion de oameni depind de ajutoare alimentare zilnice. Sărăcia populației și lipsa de acces direct la apă curentă, electricitate și alte utilități, sunt elemente definitorii pentru Gaza.
Ce este Palestina și când a început conflictul cu Israel?
Cisiordania și Fâșia Gaza, cunoscute sub numele de teritorii palestiniene, precum și Ierusalimul de Est și Israel, au făcut parte din teritoriul cunoscut sub numele de Palestina încă din vremea romanilor.
Aceste teritorii au fost și locurile regatelor evreiești din Biblie și sunt văzute de evrei ca fiind patria lor străveche. Israelul a fost declarat stat în 1948, deși teritoriul este încă denumit Palestina de către cei care nu recunosc dreptul Israelului la existență.
Palestinenii folosesc, de asemenea, numele Palestina ca termen care acoperă Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est.
De ce a atacat Hamas acum?
Cu toate că atacul militantelor din 7 octombrie a venit fără avertisment, acesta s-a produs într-un moment de tensiuni crescute între Israel și palestinieni.
Acest an a înregistrat cel mai mare număr de decese în rândul palestinienilor din Cisiordania ocupată de Israel, ceea ce ar fi putut motiva Hamas să lovească Israelul cu un atac spectaculos.
Hamas ar fi putut să caute, de asemenea, să obțină o victorie majoră de propagandă împotriva Israelului pentru a-și crește popularitatea printre palestinienii obișnuiți. Faptul că au luat atât de mulți israelieni ca ostatici are probabil scopul de a exercita presiune asupra Israelului pentru eliberarea unora dintre cei aproximativ 4.500 de palestinieni ținuți în închisorile israeliene – o chestiune extrem de emoțională pentru toți palestinienii.
Există și speculații că atacul ar fi fost orchestrat de Iran – dușmanul de moarte al Israelului – deși ambasadorul Iranului la ONU a negat implicarea țării sale.
Iranul și Hamas se opun, de asemenea, cu fermitate perspectivei crescânde a unui acord de pace istoric între Israel și Arabia Saudită – ceva care ar putea fi sabotat dacă răspunsul militar al Israelului la atacuri stârnește mânia generală în lumea arabă.
Cât de fără precedent este acest atac?
După cum scrie editorul internațional al BBC, Jeremy Bowen, aceasta este cea mai ambițioasă operațiune pe care Hamas a lansat-o vreodată din Gaza și cel mai grav atac transfrontalier cu care s-a confruntat Israelul de mai bine de o generație.
Militanții au rupt gardurile care separă Gaza de Israel în mai multe locuri.
Atacul fără precedent a avut loc în ziua de după aniversarea a 50 de ani de la atacul surpriză al Egiptului și Siriei din 1973, care a declanșat un război major în Orientul Mijlociu. Semnificația acestei date nu va fi trecut neobservată de conducerea Hamas.
Este acesta un eșec major al serviciilor de informații israeliene?
Da, spune corespondentul BBC Frank Gardner. Cu eforturile combinate ale Shin Bet, serviciul de informații intern israelian, Mossad, agenția sa de spionaj extern și toate resursele Forțelor de Apărare ale Israelului, este cu adevărat uimitor că nimeni nu a prevăzut acest lucru sau nu a acționat în consecință dacă ar fi avut un avertisment. Israelul are, probabil, cele mai extinse și bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu, cu informatori și agenți în grupurile militante palestiniene, precum și în Liban, Siria și în alte locuri.
Pe teren, de-a lungul gardului tensionat de la granița dintre Gaza și Israel, există camere de luat vederi, senzori de mișcare la nivelul solului și patrule regulate ale armatei.
Gardul cu sârmă ghimpată de deasupra ar trebui să fie o „barieră inteligentă” menită să prevină exact genul de infiltrare care a avut loc în acest atac.
Cu toate acestea, militanții Hamas au trecut pur și simplu peste el cu buldozere, au tăiat găuri în sârmă sau au intrat în Israel dinspre mare și cu parapanta.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare?
Comandantul militant Hamas, Mohammed Deif, a îndemnat palestinienii și alți arabi să se alăture operațiunii militante pentru a „elimina ocupația israeliană”.
O mare întrebare acum este dacă palestinienii din Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est sau din alte locuri din regiune vor răspunde apelului său, comentează corespondenta BBC, Yolande Knell. Israelul vede potențialul ca războiul să se extindă pe multiple fronturi. Un scenariu pesimist ar putea fi atragerea grupul militant libanez puternic, Hezbollah.
Duminică dimineața, Hezbollah a lansat mai multe rachete și obuze asupra Israelului de nord, fără a provoca victime. Armata israeliană a ordonat o masivă întărire a trupelor. Pe lângă raidurile aeriene intense asupra Fâșiei Gaza, a indicat că planifică o operațiune terestră acolo.
Trimite articolul
XDe ce ne impuiati capul si cu razboiul evreiesc sa ne distraga atentia la adevaratele probleme ale tari implicit ale noastre pe cine intereseaza razboiul evreiesc?
Nici cel rusesc nu ne intereseaza doar ca nea scumpit una alta dar voi presari trebuie sa ne distrageti atentia ei bine nu ne intereseaza
Hai Bihon numi publica comentariul
-
Niște lecții de gamatică, ți-ar surâde oare mai mult ?
-
Nici gramatica nu il intereseaza!
-
Părerea mea, dacă îmi publică comentariul :
Ne luați banii din buzunare cu preturile mari la utilități, la alimente, impozitete mari, taxe mari, sunteți înțeleși cu multinaționalele să ne dea salarii și drepturi de sclavi.Băgați țara în faliment și voi ne povestiți de Gaza, Hamas,Cacas și poze cu actori gen Zelenschi Belenschi sau Putin cu rachete . Nu ne interesează.
-
Ce vorbesti bre… ? Tocmai a anuntat conducatorul nostru iubit el Presidente K.W.Johannis ca Romania va participa masiv la reconstructia infrastructurii din Ucraina si ii va mai ajuta cu tot ce ii sta in putinta pana la victoria finala a Ucrainei si daca i se cere va ajuta cu tot elanul si Israelul in lupta sa cu toti dusmanii ! Bag de seama ca suntem mai ceva ca SUA, rezolvam noi toate problemele geostrategice din lume 🙂
Zilele astea toata lumea se intreaba “cine este in spatele acestui brutal si salbatic atac?”.
Ma mira faptul ca nimeni nu se intreaba ” cine sta in spatele sau cine incurajeaza prezenta israeliana in teritoriile arabe ocupate dupa 50 sau 70 de ani de cind stau cu bocancul pe gitul arabilor?”.
Se asteapta cineva la un razboi conventional intre niste desculti cu niste prastii si cea mai tare armata din regiune dotata cu ultima tehnologie militara de un aliat foarte puternic?
Poate sa spuna cineva vreo tara africana care nu are sau nu a avut prezenta militara straina pe teritoriul ei?
Adica pe marile puteri le-a mincat in kur sa intervina peste tot pe planeta (Palestina, Taiwan, Africa, Nicaragua, Afganistan, Pakistan etc) si oamenii de rind au ramas cu conflictele si gruparile nascute din vidul de putere.
Se intreaba cineva cum se poate ca niste oameni sa-si vinda tot, sa treaca prin desert, sa se dea pe mina unor traficanti platindu-le ultimii bani si sa se inghesuie in niste barci supraaglomerate si sa moara in Mediterana, refuzati tocmai de acele mari puteri de care vorbeam?
De cine fug acesti oameni?
Cine alimenteaza conflictele acelea?
Cine e in spatele acestor razboaie permanente?
-
Acest articol este incropit din fragmente de reportaje vazute la BBC si, dupa mine, face mai mult rau decit bine, lasind impresia ca evreii ar fi indreptatiti sa colonizeze teritoriile cucerite de la alte state din jur deoarece la un moment dat au locuit acolo. Lucrurile sint mult, mult mai complicate de atit. Sa ne amintim ca zona a facut parte din mai multe imperii ( chiar si Persan :)). In aceasta optica, Oradea carei tari i-ar apartine?
Egiptul i-a avertizat cu cateva zile inainte. Jidanii s-au lasat atacati ca sa intre in razboi cu lumea araba, in mod special cu Iranul. Partenerul Israelului e Statele Unite care va duce razboiul pe banii americanilor pentru interesele evreilor. Pretul la carburanti va exploda datorita situatiei din Orientul Mijlociu. Vom avea un sfarsit de an minunat, la anul sunt alegeri in SUA. Probabil ca momentul inceperii nu e chiar o coincidenta. Piata imobiliara din SUA va imploda, inflatia e la cer, dobanzile sunt infernal de mari la absolut orice imprumut bancar. Toata aceasta nebunie s-ar putea sa fie o acoperire a tuturor mizeriilor de decenii intregi pe care le-a creat politicul impreuna cu bancile. Singura scapare e credinta ca binele va invinge si acesti satanisti isi vor gasi locul mult asteptat.
-
Netaniahu era cam pe duca , erau proteste masive antiguvernamentale impotriva lui saptamanal, razboiul asta este ca un colac de salvare pt el…