Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt “inacceptabile”, a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.
„Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.
Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.
[eadvert]
Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis importurile acestor produse ucrainene. Între timp, duminică guvernul polonez a anunţat că interzice inclusiv tranzitul lor prin Polonia, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate ţărilor terţe doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară.
Guvernul polonez s-a referit astfel la aşa-numitele “coridoare de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre, coridoare convenite tot în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele către statele terţe. Însă mari cantităţi de cereale ucrainene destinate iniţial statelor terţe şi transportate prin aceste coridoare au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.
Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care “nu au densitatea şi calitatea” cerute producătorilor locali. Ei cer acum aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, în condiţiile în care, potrivit agricultorilor polonezi, circa 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt în prezent stocate în Polonia.
Ucraina a protestat sâmbătă după interdicţia anunţată de guvernul polonez, susţinând că aceasta încalcă acordurile bilaterale, şi a cerut negocieri pentru reglementarea situaţiei. Potrivit agenţiei ucrainene Ukrinform, miniştrii de resort polonez şi ucrainean vor avea luni o întâlnire în Polonia.
sursa: Agerpres
Trimite articolul
XBruxelles sa își vadă de treaba Ucraina a făcut destul rau lor și întregi Europe încep sa se trezească cam toți și nu mai executa ordinele UE nu-și mai sacrifica popoarele pentru Ucraina asta e începutul sfârșitului
-
Așa e. NATO se aproprie de Rusia intenționat să facă de un razboi, euromaidanul din 2014 a fost operatie CIA, 5G vrea sa ne controleze, marea resetare, vaccinele face atleții sa pice la antrenamente…totul e conspirație și tu știi mai bine. Dar noi, oile proaste, necitind blogurile rataților rusofili, nu ne trezim nicicum domle’.
Hai sictir. IQ de temperatura camerei.
Dar din Rusia nu este interzis importul de cereale? Ungaria n-ar face niciodata asta.
Din Rusia lui Putyea nu interzic?
Și noi ne alăturăm sau poate nu vrem să-l supărăm pe Zel cel viclean.
Importurile de cereale din Ucraina sunt binevenite și trebuie să continue pentru ca fermierii să scadă preturile foarte mari pe care le aplica ca niste bișnițari ordinari ce sunt și speculanți, așa că importurile din Ucraina trebuie să continue, la fel și pentru celelalte ulei, zahar, carne și celelalte produse agricole, iar comercianții bișnițarii eliminați de pe tarabe și lăsați pe tarabe producdatoriii agricoli.
acţiunile unilaterale sunt inacceptabile, Asta înseamnă bloc cu un dictator, când țările nu mai au dreptul la libera alegere privind țările lor.
Cu Polonia o sa-si cam rupă dinții. Dacă a ajutat cineva Ucraina, aceea e Polonia.