Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre, a declarat: „Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie şi nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câţiva ani. Cererea va depăşi oferta în anumite perioade. Seceta este un factor major în degradarea terenurilor şi în scăderea randamentelor pentru culturile majore”.
[eadvert]
„Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ceea ce vedem acum este foarte diferit. Activităţile umane exacerbează seceta şi sporesc impactul, ameninţând cu deraierea progresului în ceea ce priveşte ridicarea oamenilor din sărăcie”, a continuat aceasta.
Nici ţările dezvoltate nu au scăpat. SUA, Australia şi sudul Europei s-au confruntat cu secetă în ultimii ani. Seceta costă peste 6 miliarde de dolari pe an ca impact direct în SUA şi aproximativ 9 miliarde de euro în UE, dar şi aceste sume pot fi subestimate, potrivit The Guardian.
Roger Pulwarty, om de ştiinţă la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA şi coautor al raportului, a precizat că pe Dunăre, în Europa, seceta recurentă din ultimii ani a afectat transporturile, turismul, industria şi generarea de energie. „Trebuie să avem o perspectivă modernizată asupra secetei”, a spus el. „Trebuie să ne uităm la modul de gestionare a resurselor precum râurile şi bazinele hidrografice mari”, a adăugat acesta.
Creşterea populaţiei expune, de asemenea, mai multe persoane în multe regiuni la impactul secetei, se arată în raport.
Schimbarea modelelor de precipitaţii ca urmare a defalcării climei este un factor cheie al secetei, dar raportul identifică, de asemenea, utilizarea ineficientă a resurselor de apă şi degradarea terenurilor în cadrul agriculturii intensive şi a practicilor agricole slabe ca jucând un rol important. Defrişările, utilizarea excesivă a îngrăşămintelor şi pesticidelor, supra-păşunatul şi supraextracţia apei pentru agricultură sunt, de asemenea, probleme majore, spune acesta.
Mizutori a cerut guvernelor să ia măsuri pentru a ajuta la prevenirea secetei prin reformarea şi reglementarea modului în care apa este extrasă, stocată şi utilizată şi modul în care este gestionat terenul. Ea a spus că sistemele de avertizare timpurie ar putea ajuta mult persoanele aflate în pericol şi că acum sunt disponibile tehnici avansate de prognozare a vremii.
(sursa: Mediafax)
Trimite articolul
XDaca deja de pe timpul lui Maria Teresa au inceput regularizarile si desecarile de apa
pentru obtinere teren agricol,aicea este rezultatul.
Azi in Bihor pro-desecari este Hodisan bruneto din vele du michail care este marele tot stiutor de la directia agricola.
Pe viitorul drum express Oradea Arad vor veni mai repede autocisternele cu apã din Bega. Desigur, cisternele pot veni și feroviar.
Adica clima se incalzeste cu 8 grade si vom suferi de seceta si cu ghetari care se topesc ce se intampla …apele vor invada uscatul numai seceta nu va fi ONU nu sa gandit de loc la asta pericolul e mai mare cu inundatiile nu cu seceta
-
Inundațiile distrug culturile, perioadele de secetă ce urmează sunt mult mai lungi. Seceta distruge culturile ce au scăpat de inundații.
Ghețarii topiți ridică nivelul apelor, perturbând astfel echilibrul transferului de căldură și umiditate.
-
La tine apa de mare e buna. Te pun in mijlocul oceanului si o sa mori de sete. Mare destept mai esti. Auzi tu la el, ca ne inunda apa de mare si nu e seceta. Bravo tata
-
Daca apa de mare inunda cativa km de plaja, si in interiorul continentului nu ploua, ai rezolvat problema desteptule. Apa de mare e buna sa irigi si sa o bei?
Seceta facuta cu HAARP si alte dispozitive speciale folosite te armata???
Bill Gates a vorbit de mai multe ori despre importanta consumului de cerne sintetica si alte rahaturi.
Lasa ca vine ara fat si ne baga vaccin si pentru seceta
Stați flexați că nu vine seceta, vine noul Covrig Delta. ȘI ce să vezi.. … că deși vaccinul e făcut pentru primul Covrig Alfa, un virus necunoscut, merge și la covrigu’ nou Delta.
Zbaang !