Deși numărătoarea voturilor s-ar putea finaliza până joi, este de așteptat ca, la fel ca în 2020, aceasta să se prelungească zile sau săptămâni, din cauza unor contestații care ar provoca renumărarea sau chiar proceduri judiciare în fața instanțelor.
În ceea ce privește președintele, americanii nu îl aleg direct, ci dau un vot prin care îi mandatează pe membrii Colegiului electoral (denumiți electori) să îl voteze. Fiecare stat are un număr de electori (raportat la populație), iar candidatul care câștigă cele mai multe voturi în statul respectiv câștigă toți electorii (cu excepția a două state, Nebraska și Maine, în care electorii se împart proporțional cu voturile obținute).
Concomitent cu alegerile prezidențiale au loc și alegeri generale în care sunt aleși toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și 34 de senatori, o treime dintre cei 100. Mandatul unui membru al Camerei Reprezentanților are o durată de doar doi ani, în timp ce mandatul de senator durează șase ani.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
XAe fi bine să nu câștige trump, e o catastrofa cel mai slab președinte din istoria SUA care a pus in pericol democrația în America prin scandalul dun alegerile din 2020, el ar trebui sa-și vadă de treabă lui de afacerile lui nu sa intre in politica că nu se pricepe, in plus are și apucături agresive, răutăcioase și simpatizant al dictatorilor putina și kim jong, să meargă acasă să aibă grijă de copii si nepoti, că la politica nu se pricepe deloc.