În luna mai, 120 de milioane de persoane au fost strămutate la nivel global, cu aproape 10% mai multe decât în anul precedent, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5% din populaţia lumii, a precizat UNHCR.
[eadvert]
Conform agenţiei, mai mult de două treimi dintre refugiaţi au fost strămutaţi intern.
Două treimi dintre cei care au fugit în străinătate rămân în ţările vecine, în condiţii adesea dificile, în speranţa că se vor putea întoarce rapid în ţările lor de origine.
Anul trecut, Statele Unite şi Germania au fost principalele destinaţii pentru cei care solicită protecţie pe termen lung, Germania primind al doilea cel mai mare număr de cereri de azil după SUA.
Conform aceluiaşi raport, citat şi de Reuters, numărul persoanelor strămutate forţat a fost de 117,3 milioane la sfârşitul anului trecut. ONU avertizează că acest număr ar putea creşte şi mai mult dacă nu sunt făcute schimbări politice globale majore.
„Aceştia sunt refugiaţi, solicitanţi de azil, persoane strămutate intern, persoane forţate să plece din cauza conflictelor, a persecuţiei, a unor forme diferite şi din ce în ce mai complexe de violenţă”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi.
Conflictele care au condus la strămutare includ războiul din Sudan, pe care Grandi l-a descris ca fiind „unul dintre cele mai catastrofale”, în ciuda faptului că a atras mai puţină atenţie decât alte crize. Peste nouă milioane de persoane au fost strămutate intern şi alte două milioane au fugit în ţările vecine, între care Ciad, Egipt şi Sudanul de Sud, a spus Grandi.
În Gaza, bombardamentele şi campaniile terestre ale Israelului au făcut ca aproximativ 1,7 milioane de oameni – aproape 80% din populaţia enclavei palestiniene – să fie strămutaţi intern, mulţi dintre ei de mai multe ori.
Grandi a avertizat că posibilele treceri ale locuitorilor din Gaza în Egipt din oraşul de frontieră sudic Rafah pentru a scăpa de ofensiva militară a Israelului ar fi catastrofale.
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!