“Finlanda va lua peste câteva săptămâni o decizie” privind posibila candidatură pentru aderarea la NATO, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, a afirmat miercuri premierul Sanna Marin, potrivit cotidianului Le Monde.
“Nu există altă modalitate de a avea garanţii de securitate decât în cadrul apărării şi disuasiunii comune garantate de Articolul 5 al NATO. Diferenţa între a fi partener şi a fi stat membru este foarte clară”, susţine premierul Finlandei.
Sanna Marin a făcut aceste declaraţii cu ocazia întrevederii cu premierul Suediei, Magdalena Andersson, care, la rândul său, nu a exclus posibilitatea aderării la NATO. Partidul Social-Democrat din Suedia, aflat la guvernare, a anunţat că îşi va reconsidera poziţia, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina. “Atunci când Rusia a invadat Ucraina, poziţia de securitate a Suediei s-a schimbat fundamental”, a declarat Tobias Baudin, unul dintre liderii Partidului Social-Democrat suedez, care până acum se opunea integrării în NATO.
[eadvert]
Administraţia Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate.
“NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare”, a declarat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News.
Săptămâna trecută, Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să “reechilibreze situaţia” dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.
Înaintea invaziei militare, Moscova a criticat vehement intenţia Ucrainei de a deveni membră NATO şi a cerut garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice. NATO argumentează că nu are intenţii ofensive, ci doar o strategie defensivă.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XDacă vrei să te aperi doreşti confruntarea?
Poate fi acuzat în contumacie de crime de război cu genocid?
Pentru ca sã ştie și el, nemijlocit, cine vorbeşte contra libertății, liberului arbitru, dreptului internațional?
Cine condamnă crime ruse, este rusofob.
Și dacă Mexic, Canada sau Cuba s-ar alia cu Rusia. SUA ce atidunie ar avea? Vă amintiți criza rachetelor din Cuba? E ceva similar.
-
“Intrebari”, daca vrei sa stii raspunsul la intrebarea ta, atunci trebuie sa stii ca pe acele state pe care tu le amintesti mai sus, nu sunt amenintate de un conducator cretin dintr-un stat autoritar! Este cu totul altceva sa ai puterea in mana unui singur om si restul doar sa execute ordinele,…saaau intr-o democratie unde ai nevoie de acceptul, avizul, etc mai multor institutii guvernamentale pentru a lua o eventuala decizie de ataca si ocupa teritorii dintr-o alta tara!!!
-
Și România ar trebui sa își recupereze teritorile din Ucraina care au fost luate cu japca sa vedem Zelinschi are inițiativa de a le înapoia.. nu cred
-
-
dubla masura e acceptata si functioneaza perfect in lumea “civilizata”
-
Canada e membru fondator NATO, alt exemplu nu puteai da? Si apropo, SUA este vecina cu Rusia, stramtoarea Behring are 81 de km. Comparatia cu criza rachetelor din Cuba este ca nuca in perete. SUA nu garantase integritatea teritoriala a Cubei, asa cum a facut Rusia, care semnand memorandumul de la Budapesta in 1994 se angaja ca nu va folosi forta decat in autoaparare sau in conformitate cu Carta ONU si garanta independenta si suveranitatea Ucrainei in granitele sale. A respectat de s-a spart in 2014 cand a ocupat Crimeea. Asa ca slabiti-ne troli rusesti!
Dam la schimb Ungaria cu Finlanda. Asa sa o sa ramana o tara ugro-finica in NATO, dar aia corecta. Cealalta sa intre in Organizatia Tratatului de la Shanghai, unde ii e locul.
-
“dam la schimb”, vai de capul tau cel prost. iar te crezi stapan peste unguri cacanare ?
ce idioti pot ss fie rusii au niste pretentii de popor salbatic si barbar ca sa aiba ei tari vasale sa le faca lor pe plac, ei acuza NATO aiurea , dar ei rusii comit tot timpul agresiuni neprovocate asupra vecinilor pe care vor sa-i controleze dupa bunul lor plac cu guverne marionete, de aceea Nato trebuie sa se extinda pana la granitele rusiei ca sa o ingradeasca si sa o opreasca de la agresiuni si razboi umpotriva vecinilor, iar putina trebuie condamnat pentru crime de razboi.