[eadvert]
Mesajul postat pe pagina sa de socializare:
„𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚
𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑Iubitule,
ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.
Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.
E frig fără tine, iubitule.
Aziul”
Templul Coral, cel mai mare lăcaș de cult mozaic din România, a postat un sumar portret al omului de cultură:
„Mihai Sora s-a nascut la 7 noiembrie 1916, la Timisoara. Dupa studii de filozofie la Universitatea din Bucuresti (1934-1938), unde l-a avut profesor, printre altii, pe Nae Ionescu, a plecat la Paris, unde a obtinut titlul de doctor in filozofie, devenind pentru o vreme cercetator la Centre National de la Recherche Scientifique. Revenit in tara, se dedica unei vaste activitati editoriale, regandind din temelii colectia “Biblioteca pentru toti”, in care vor aparea in deceniile sapte, opt si noua cele mai importante carti ale culturii universale. Din anii ’70 a inceput sa publice dialoguri filozofice in revistele literare, care mai tarziu vor alcatui carti de referinta in filozofia romaneasca. Dupa 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social si a ocupat fotoliul de ministru al Invatamantului in primul guvern de dupa revolutie.
OPERE:
Du dialogue interieur (Gallimard, 1947 — Despre dialogul interior, trad. rom. Humanitas, 1995; 2006); Sarea pamantului (1978; Humanitas, 2006); A fi, a face, a avea (1985; Humanitas, 2006); eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat (1990; Humanitas, 2007)”.
Mihai Maci, lector universitar la Universitatea din Oradea:
„𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚 (𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑)
De azi ne rămân doar cărțile. ”Și fiindcă ‘întrebătorului’ îi va veni acuma rândul să fie întrebat, hai să-l privim mai îndeaproape și să vedem ce-i cu el.”
Știre în curs de actualizare…
Trimite articolul
XD-zeu să-l ierte! A fost un om extraordinar, din toate punctele de vedere.
-
A fost un .. comunist. Sa vii in tara dupa ce l-ai exilat pe rege, sa ai functii de conducere in acea perioada, e ca si cum ai spune despre Goebbels ca n-a avut nimic de-a face cu nazismul. Un ticalos pervers!
-
Iuliu, nu pot să știu de unde atâta apreciere și părere de rău pentru un comunist și un impostor abject ca șora, dar probabil ești “bântuit” de lozinci șoroșisto-userizde. Mai citește istorie, nu manipulări!