Amenzile sunt usturătoare pentru cei care nu respectă regulile şi nu transportă animalele de companie în siguranță. Șoferilor le este interzis să transporte animale de companie pe scaunul din față, potrivit legislației rutiere în vigoare. De fapt, orice animal, indiferent că este de companie sau nu.
Mulți dintre șoferi nici nu știu că această interdicție este prevăzută de Codul rutier, act normativ care stabilește și o amendă consistentă pentru cei care o încalcă. Persoanele care fac acest lucru riscă o amendă de peste 3.000 de lei.
Potrivit Art. 102, alin (1) „Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: (…) punct. 27: transportul animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”.
Concret, șoferii care transportă animale pe locurile din față riscă să fie sancționați cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. În momentul de față, punctul-amendă este plafonat la valoarea de 165 de lei. Asta înseamnă că între nouă și 20 de puncte-amendă înseamnă sume cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei.
Conform Codului Rutier, clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă. Contravențiile prevăzute la clasa a V-a de sancțiuni se aplică persoanelor juridice.
Cum ne transportăm animalele de companie în siguranță?
Așadar, transportul animalelor de companie în mașină ar trebui să se facă exclusiv în dispozitive speciale de transport, pe bancheta din spate. O metodă pe care mulți o folosesc pentru a proteja animalul este cușca pentru transport. Astfel de dispozitive pot fi găsite cu ușurință pe piață, în diferite variante și mărimi, iar prețul lor pornește de la aproximativ 40 de lei și poate ajunge să coste câteva mii de lei, în funcție de dotările pe care le are.
O altă variantă destul de simplă și sigură pentru a transporta animalul de companie este zgarda cu isofix. Un capăt se prinde în centura de siguranță, iar celălalt capăt se prinde de zgarda animalului. Prețul acesteia pornește de la 50 de lei.
Există, de asemenea, varianta unui scaun auto pentru animale de companie. Este similar cu cel pentru copii, numai că e un fel de coș care se prinde cu centuri de siguranță, iar în interior are o serie de centuri speciale pentru cățel sau pisică. Prețul pornește de la aproximativ 150 de lei.
Trimite articolul
XEu am salvat o lebada peMagheru
-
Neagră?
-
Cheala cu sprancene unite
-
Cat despre cei care transporta copii pe locul din fata, acestia sunt in continuare in regula.