Octavian Şovre a reuşit o performanţă unică în arbitrajul bihorean, bifând un deceniu pe lista selectă a arbitrilor-asistenţi FIFA.
Zece ani în care a arbitrat peste 130 de meciuri internaţionale. 16 numai în 2014 când a fost delegat inclusiv la meciuri inter-ţări, grupele Champions League sau Europa League. La cel mai înalt nivel, alături de centrali precum Ovidiu Haţegan, Alexandru Tudor şi Cristian Balaj.
„2014 a fost un an foarte bun, uşor peste ce s-a întâmplat în 2013. Am prins meciuri mai calitative şi am avut ocazia să arbitrez ultimele trei campioane mondiale Italia, Spania şi Germania. Astfel de delegări ne dau încredere, când suntem trimişi să arbitrăm echipe şi jucători de top”, spune Şovre, care în iulie va împlini 42 de ani.
Un turneu final
Orădeanul a început încă din perioada sărbătorilor pregătirea pentru noul sezon, al 11-lea pe lista FIFA. De data aceasta din postura de numărul 1. „Este o satisfacţie şi o împlinire a muncii depuse în cei 14 ani de când sunt în Liga 1. Cu siguranţă a contat prestaţiile bune şi foarte bune pe care le-am avut”, afirmă orădeanul care este şi cel mai vechi asistent din Liga 1.
Ţinta pentru acest an a arbitrilor români este ca o brigadă să ajungă la unul din turneele finale de juniori, under 20 în Noua Zeelandă sau under 17 în Chile. „Ne-ar deschide uşa spre turneele finale majore, Campionatul European din Franţa 2016 sau Campionatul Mondial din Rusia 2018. Dacă tot am ajuns la acest nivel ar fi păcat să nu ajungem şi la un turneu final, pentru că am observat că nu suntem cu nimic inferiori faţă de alţi arbitri”, susţine Şovre.
Pentru a ajunge în topul arbitrilor, Şovre consideră că este nevoie de multă muncă şi seriozitate: „Nu poţi aştepta rezultate imediate. E nevoie de multe stagii, un număr minim de jocuri arbitrate pentru a acumulat experienţă şi a face paşi în faţă. Tinerii arbitri au ocazia să lucreze în Bihor cu oameni de calitate, care iî pot ajuta să se perfecţioneze”.
Din noul val al asistenţilor, Şovre este impresionat de Alexandru Corb (22 de ani), care anul trecut a promovat în Liga 3. „L-am văzut la primele lui meciuri şi mi-a sărit în ochi. Are talent, este serios, isteţ, cu bun simţ, se pregăteşte foarte bine şi dacă va rămâne la fel are toate şansele să ajungă sus”, crede asistentul FIFA.
Alţi arbitri bihoreni consideraţi de perspectivă sunt centrali Rareş Vidican, Răzvan Lădar şi asistenţii Ciprian Fiter, Rareş Lakatoş sau Nicu Tătar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!