Reputatul antrenor Virgil Preda a fost ales recent în funcţia de vicepreşedinte al FR Atletism. El a subliniat faptul că alegerea sa în această funcţie reprezintă un succes pentru întregul atletism şi sport bihorean.
„Succesul meu le aparţine atletismului şi sportului bihorean, precum şi colegilor din atletism, cărora le mulţumesc pentru că au fost alături de mine în permanenţă şi împreună, reuşim cu această mică federaţie locală – Asociaţia Judeţeană de Atletism, să fim cunoscuţi în România. Pentru mine, este reuşita unei munci de patruzeci de ani, în care am obţinut nişte rezultate notabile, ţinând cont de condiţiile pe care le-am avut în Oradea”, a declarat Virgil Preda.
Problema selecţiei
Antrenorul orădean şi-a făcut publice câteva din intenţiile sale în noua funcţie pe care o deţine. „Îmi propun să creem în jurul fiecărui antrenor din ţară un nucleu de sportivi, aşa cum şi eu am avut grupa mea de săritori la Oradea. În continuare, după ce sportivii ajung la vârstă senioratului, să hotărească atletul, antrenorul şi federaţia ce va fi mai departe cu vârfurile care rămân. Le-am împărţit celor din sală, după alegeri, un formular „Cine suntem şi ce dorim de la noi?”, cu patru puncte: 1. Antrenori cu personalitate şi caracter; 2. Antrenori cu fler în selecţia de calitate; 3. Antrenori cu fler în selecţia de calitate, care doresc să continue până la performanţa de la seniori; 4. Antrenori federali. Este interesant faptul că la primele trei puncte s-au regăsit antrenori care sunt cunoscuţi şi îndeplinesc aceste calităţi. Paradoxal însă, la antrenori federali nu apare nimeni dintre cei care ocupă acum aceste posturi. Aici va fi marea noastră problemă, în a alcătui un colectiv tehnic competent. Eu îmi propun să creem loturi naţionale pornind de la nucleele din jurul antrenorilor din ţară. Vom împărţi sportivii în două categorii: sportivi cu avans bilogic, care obţin rezultate bune la juniorat, respectiv sportivi cu evoluţie biopsihică lentă, care se pot desăvârşi la seniorat”, a explicat Virgil Preda.
O involuţie a copiilor
Noul vicepreşedinte al FR Atletism atrage atenţia asupra unui aspect critic al sportului românesc. „Durerea mare este că există în ultimii patruzeci de ani o involuţie a calităţilor biopsihomotrice ale copiilor români. Regresul se datorează sistemului de educaţie fizică din şcoli. Ungurii au de exemplu cinci ore de educaţie fizică pe săptămână la şcoală şi baze sportive foarte bine puse la punct. Noi ar trebui să învăţăm de la ţări ca Ungaria şi Polonia, care au păstrat multe din sistemul comunist, în care statul se implică foarte mult în sport. Nu întâmplător, aceste ţări sunt printre primele zece din lume la Jocurile Olimpice. Această degradare biologică a copiilor constituie o problemă de siguranţă naţională, pe care niciun prim ministru nu a abordat-o până acum”, a conchis Virgil Preda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!